Ung kvinne ser seg selv i speilet

Jeg liker ikke meg selv. Hva gjør jeg?

Så står jeg der da, igjen. Foran speilet. Hele feite meg. Med stygt tryne og en kropp som ingen vil ha. Jeg tar tak i valkene mine med begge hender og hvisker hardt til speilet hvor støgg og mislykka jeg er. Kan jeg endre meg? Hvordan?
Mina (19)

Kjære Mina. Slike utsagn er ikke uvanlig å høre som psykolog. Folk snakker mye dritt om seg selv. Ofte som en slag kjefting til seg selv for å tvinge seg til å endre seg, litt sånn som i en klisje av en sersjant kjefter til de nye rekruttene i en krigsfilm. Andre ganger er det i form av en slags verbal eller psykisk selvskading, en straff over at man ikke får til det man ønsker, kanskje heller ikke fortjener det. Og noen ganger snakker folk stygt om seg selv til seg selv uten en gang å merke det. Felles for alle situasjonene er at de ønsker å endre seg, men uten å klare det.

Vi har en lei tendens til å endre oss i feil retning. Noen ganger merker vi ikke at vi endrer oss i negativ retning, som når barn systematisk blir utsatt for negativ påvirkning via sosiale medier. Andre ganger gjør vi rett og slett dårlige valg, preget av impuls, minste motstands vei. Ungdom som stadig skader seg, vet at kjæresten blir redd og etter hvert blir drittlei. Men hen vet også at kjæresten må ta kontakt da. Noen ganger er det bedre å få kjeft enn å være helt alene med smerten.

Det første du kan gjøre for å endre deg i positiv retning, er derfor å bli bevisst når og hvorfor du tar dårlige valg. Om du skader deg, handler det om å utforske hvordan du kan få god oppmerksomhet på gode måter. Om du har problemer med sinne, rus, oppkast og lignende, må du lære deg å gjenkjenne hvilke situasjoner du begynner å miste kontrollen. Det er sjelden vi tar gode valg når vi er veldig sinte, veldig lei oss eller overveldet av skam. Å være i forkant av de dårlige valgene er litt som å se på værmeldingen når du planlegger noe viktig. Værmeldingen gir deg ikke mulighet til å styre været, men til å være i forkant slik at du kan ta gode valg.

Forskning på endring viser at endring er mulig, men at det er vanskelig. Særlig dersom du har prøvd tidligere uten å få det til. Min erfaring fra behandling av selvskading og aggresjon, har lært meg at folk ofte mislykkes i endring fordi de har planlagt endringen for dårlig. Effektiv endring handler om å ta mange små skritt over lang tid, og å holde seg til planen. Og selv om du liker å fikse ting selv, er det vanligvis best å ta imot hjelp. Dessverre overvurderer vi ofte hvor stor kontroll vi tror vi har, vi reagerer følelsesmessig heller enn logisk med motstand, og vi er veldig dårlig i å belønne oss selv når vi gjør noe smart.

La oss gå tilbake til hun som snakket stygt til seg selv foran speilet. Vi kan ikke annet enn å ha sympati for henne. Hun trenger å høre at hun ikke kan slutte å føle seg mislykket uansett hvor mye hun kjefter på seg selv. Faktisk er det så godt som umulig å slutte å føle en følelse uansett. Det vi kan bestemme over, er hva vi gjør. Vi kan kontrollere tungen vår slik at vi ikke lager ord som vi deretter hører og som forsterker følelsene. Selv om det høres teit ut, viser forskning også at positiv selvsnakk har god effekt.

Det første steget er derfor å legge merke til vonde tanker, la være å handle på dem, og belønne deg selv når du klarer det. Det er selvsagt ikke enkelt og tar lang tid. Det er litt som å snu et tankskip, så det er godt å ha hjelp til å tro på og fullføre snuoperasjonen.

Til sist er det viktig å huske at problemet er problemet. Det er ikke du som er problemet.

Målet er ikke at du skal endre personligheten din, men at du med å bli kvitt problemene kan bli den du egentlig er.

Svein Øverland

Mange av de ungdommene med selvskading jeg har møtt, har fortvilet sagt at de er misfornøyd med seg selv og vil endre personligheten sin. Som regel er det skammen som får dem til å føle seg slik. Men det er feil tenkt. Sannsynligvis er du fin nok som du er, men har malt deg inn i et hjørne det er vanskelig å komme ut av. Målet er ikke at du skal endre personligheten din, men at du med å bli kvitt problemene, kan bli den du egentlig er.

Hilsen Svein