Test: 5 apper for psykisk helse

Vi har testet noen av de mest brukte appene. Sjekk hva som funker og hvilke du bør styre unna.

Psykisk helse-apper er blitt et milliardmarked. Innen 2030 anslås markedet for apper i kategorien mental helse å være verdt 17,5 milliarder dollar, ifølge den britiske avisen Guardian.  

Hvordan skal du finne fram til appene som faktisk funker?

Vi har gjennomført en test av de største norske og noen av de største amerikanske appene for deg.

Vi utstyrer for ordens skyld denne testen med en advarselstrekant:

Apper kan ikke erstatte verken leger eller psykologer eller annet helsepersonell om du er syk.

Vi vil også minne at om dersom du er stressa, nedfor og søvnløs, er det ikke sikkert det er din feil og noe en app skal fikse. Kanskje arbeidslivet har skylda? Skolesystemet? Strukturell diskriminering?

Mens vi jobber med å reparere det, prøver vi appene:


App: Heia meg

Terning som viser tallet 3

Heia meg er en app som skal gi deg daglige tips, heiarop og råd for å gjøre livsstilsendringer lettere.

  • Brukervennlighet: Etter nedlastning må du fylle ut informasjon om hva du ønsker hjelp med. Du huker av for hvilke livsstilsendringer du ønsker å ta tak i. Rask og enkel i bruk.
  • Funksjon: Appen inneholder kun små bokser med tekst. Svært enkel å bruke.
  • Motivasjon: Den gjør såpass lite ut av seg at det var lett å glemme den bort. Men jeg opplevde den som ganske motiverende de gangene jeg husket å åpne appen …
  • Pris: Gratis

Jeg var redd for at den skulle bli veldig masete og ta mye plass i hverdagen, siden den skulle gi «daglige heiarop», men så feil kan man ta! Jeg fikk ingen pushvarsler, men måtte selv gå inn i appen for å se heiarop og tips. Sånn sett savnet jeg litt mer oppfølging.

Jeg likte også at den ga meg helt konkrete, enkle tips, som for eksempel at jeg skulle sette meg et konkret mål for dagen, enten ved å si det høyt eller skrive det ned.

Er du imidlertid ute etter en app som ikke tar noe særlig plass, tror jeg at denne kan være midt i blinken. Appen minner deg på de livsstilsendringene du startet på – ikke mer, ikke mindre.

Passer for: Ungdommer



App: Happify

Terning som viser tallet 1

Skal hjelpe deg med å overvinne negative tanker, stress og livets utfordringer.

  • Brukervennlighet: Klønete å fullføre registrering. Etter å ha valgt språk (engelsk, da norsk ikke var mulig), måtte jeg svare på noen spørsmål slik at appen skulle tilpasse seg etter mine behov. Underveis krasjet appen, og jeg måtte starte registreringen på nytt. Tok tid å lage et passord som tilfredsstilte kravene.
  • Funksjon: Appen er oversiktlig, og enkel å bruke, med god informasjon mellom hvert steg jeg fullførte. Overveldende med såpass mye informasjon på ett sted.
  • Motivasjon: Her kan jeg ærlig si at appen virket mot sin hensikt. Appen ble rett og slett for masete. Den ga meg FOR mye av det gode. Jeg følte meg tvunget til å fullføre steg etter steg, spill etter spill, video etter video.
  • Pris: Gratis å laste ned og bruke. Men: Ønsker du tilgang til alt innholdet, må du oppgradere til Happify Plus, som varierer i pris fra cirka 91 til 1399 kroner.

Det er en enorm app med utrolig mye innhold, både aktiviteter og spill – her du må virkelig sette av tid og være motivert for endring. Happify er en populær app. Allikevel er den ikke for alle.

For meg ble den masete, og jeg ble ikke noe gladere. Tvert imot ga den meg mer stress. Jeg forsøkte etter beste evne å gjennomføre alle oppgavene, men noen ganger ble det for mye. Appen bombarderte meg med daglige påminnelser om dagens oppgaver og spill som jeg skulle gjennomføre i appen. Irritasjonen ble raskt et faktum, spesielt når masingen fortsatte på mail.

Passer for: Unge voksne som har masse tid til overs – og som ikke lar seg irritere så lett.


    The Mindfulness App

      Rød terning som viser tallet 5, Shutterstock

      Kan blant annet lære deg å praktisere mindfulness og sove bedre.

      • Brukervennlighet: Enkel registrering via Google-konto. Jeg har imidlertid problemer med at Google play ikke godkjenner betalingskortet mitt. Vet ikke om dette er appen, eller Google play. Dagen etter ser problemet ut til å ha løst seg.
      • Funksjon: Enkel i bruk, med oversiktlig oppgavelinje.
      • Motivasjon: Denne motiverte meg skikkelig, og blir definitivt med meg videre. Den oppleves ikke som alt for masete, og får meg til å slappe av de gangene jeg klarer/husker å følge opp meditasjonen – stooooort pluss for det.
      • Pris: Cirka 469 kroner i året, eller 105 kroner i måneden. Kan også velge gratis prøveperiode.
      • Det finnes mange apper med ganske like navn på mindfulness-fronten. Vi har vurdert denne.

      Hei sann, her snakker vi overraskelse for mitt vedkommende! Hvis du er som meg – stressa i hverdagen og sliter med å ta pustepauser og avbrekk i hverdagen – er denne midt i blinken.

      Det er jo litt ironisk at jeg har fått så mye nytte av denne appen, siden jeg ikke klarte å fullføre meditasjonskurs sist jeg forsøkte. Men her må jeg rett og slett bare si at det ser ut som om det er lettere for meg å meditere på egne premisser i mitt eget hjem.

      Appen lot meg også velge når den skulle gi meg varsler – et stort pluss!

      Etter å ha meditert semi-daglig i et par uker, har jeg blitt mye mer bevisst på egen pust og spenninger i kroppen. Det å ta et par avbrekk i løpet av dagen og kjenne etter i kroppen, er visst ikke så dumt. Det fine med meditasjon er at man kan praktisere det hvor som helst. Finnes ingen fasit. På bussen, på gata, i stua.

      Det er også verdt å merke seg at man kan bruke appen til andre ting også, som yoga og søvn. Jeg fokuserte hovedsakelig på meditasjon da jeg testet denne appen.

      Passer for: Stressa småbarnsforeldre


      App: Overvinne

      Terning som viser tallet 4.

      Utviklet av norske psykologer for å hjelpe mot angst, depresjon, utbrenthet, stress og søvnvansker.

      • Brukervennlighet: Enkel å laste ned og logge inn på – må registrere betalingsmetode før du kan bruke appen.
      • Funksjon: Svært oversiktlig og enkel å bruke. Du kan lett gå til behandlingsprogram, konsultasjon, informasjon om appen, samt svare på stemningsrapport.
      • Motivasjon: Ganske motiverende! Skal ikke se bort ifra at jeg kan komme til å bruke denne iblant.
      • Pris: De første 7 dagene er gratis, og deretter koster tjenesten 279,- per måned. Alle med helseforsikring gjennom If har gratis tilgang til appen.

      Den helhetlige opplevelsen av å bruke appen var i bunn og grunn veldig god. Ved å teste ut noen øvelser, som blant annet gikk ut på å øve på å være her og nå, stoppet jeg faktisk litt opp gjennom dagen for å kjenne etter hvordan jeg hadde det i øyeblikket.

      Jeg måtte svare på stemningsrapporter gjennom dagen for å få et tilpasset råd hver kveld. En fin ting å se fram til.

      Den ga meg definitivt gode råd og fikk meg tidvis til å stoppe opp og tenke over hvordan jeg hadde det her og nå. Jeg er egentlig ganske sikker på at flere av oss ville hatt god nytte av å prøve denne.

      Og sist, men ikke minst – da jeg sjekket trenden på stemningsrapporten min i det jeg skulle avslutte den gratis prøveperioden min, viser den en lett stigende kurve. Ikke dårlig.

      Passer for: Overarbeida voksne


      App: Braive

      Terning som viser tallet 4.

      Kombinerer blant annet videosamtaler og skriftlig oppfølging av din personlige psykolog. Utviklet av en norsk psykolog.

      • Brukervennlighet: Må opprette konto, enten med bankID eller vanlig registrering – gikk fort. Jeg opplever den som sikker på grunn av bankID.
      • Funksjon: Oversiktlig, lett å finne fram til både oppgaver og resultater via oppgavelinja.
      • Motivasjon: Motiverende! Ikke maste den noe særlig heller.  
      • Pris: Gratis å laste ned og bruke utvalgte deler av appen. Skal du følge et program (som er poenget med appen), koster dette penger. Da jeg gikk inn på programmet «Depresjon og tristhet – med panikk», var prisen 1050 kroner. Har du imidlertid forsikring gjennom Gjensidige, kan du få gratis tilgang til behandlingen.

      En app som lar deg tilpasse behandling etter eget behov. Det koster penger å følge programmene, men du kan teste ut både mindfulness, søvndagbok og pusteøvelser uten kostnader. 

      Jeg gjennomførte en mental helsesjekk ved å svare på en rekke spørsmål i appen. Disse inkluderte hvordan jeg hadde hatt det de siste ukene; hvordan jeg håndter ulike situasjoner, om jeg har vært trist, lei, deprimert, tenkt mye, eller sovet dårlig.

      En skikkelig kartlegging som gikk litt mer grundig til verks enn de andre appene.

      Jeg kunne selv velge hvilket klokkeslett jeg skulle motta påminnelser fra appen. På den måten slipper man være alt for stressa når man ønsker å jobbe med programmet.

      Passer for: deg som sjelden snakker med andre om følelsene dine.


      App: Grubl

      Terning som viser tallet 6
      • Brukervennlighet: Veldig lett å bruke. Oppstår ingen problemer underveis.
      • Funksjon: Appen starter med at man må teste seg selv – en sjekk av helseplager på 12 spørsmål. Programmet må følges steg for steg, og er veldig oversiktlig.
      • Motivasjon: Denne motiverer meg utrolig mye! Jeg har ingen problemer med å ta en titt innom appen hver dag.
      • Pris: Gratis

      Målet med appen er å formidle kunnskap om hvordan grubling påvirker helsen vår, og hvordan vi ved hjelp av metakognitive teknikker kan øve på å gruble mindre. Programmet varer i to uker, og passer for dem over 16 år.  

      Men funker det? Jeg er mildt sagt positivt overrasket over denne appen. 

      Jeg startet programmet med å teste meg selv ved å krysse av på en sjekk av helseplager på 12 spørsmål. Om to uker kan man ta testen på nytt, for å se om man har fått det bedre.  

      Etter å ha svart på spørsmålene, måtte jeg se på tre videoer som varte i underkant av ti minutter hver før jeg kunne gå videre i programmet. 

      Førsteinntrykket? Utrolig bra videoer! De gjør faktisk et sjeldent bra inntrykk på meg. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at disse videoene er de jeg har likt best av alle selvhjelpsvideoer jeg har sett sammenliknet med de i andre apper. Videoene holdt på oppmerksomheten min, og ga meg nyttig informasjon på en lettfattelig måte.  

      Jeg sitter igjen med mer kunnskap, og har gode refleksjoner om egen grubling. Programmet har fungert som et nyttig verktøy for å få bedre oversikt og bli bevisst egen grubling.  

      Passer for: Katastrofetenkere og grublere


      Kunsten å teste psykisk helse-apper

      Av app-tester Kristine Larsen

      Jeg har alltid vært litt skeptisk til helseapper. Har vendt det andre kinnet mot når samboeren har fulgt en eller annen treningsapp, eller min personlige «favoritt»; vann-appen som ga daglige (høylytte) påminnelser hver gang han burde drikke vann.

      Min innstilling har vært at helseapper fort kan bli til for mye måling – som i seg selv kan gi stress.

      Jeg er av typen som lar meg irritere av pushvarsler, påminnelser og oppgaver fra mobilen.

      Alt for sjelden er jeg i øyeblikket, lytter til fuglesang når jeg går ut døra, eller lukter på et glass med piffikrydder og føler meg takknemlig for å være.

      Kan en mental helse-app være noe for meg?

      Det skulle vi finne ut av.

      Noen ganger i løpet av testingen ble det for mye måling, og det i seg selv ga stress.

      Innimellom savnet jeg menneskelig kontakt – det var ensomt å jobbe meg gjennom stemningsrapporter uten å ha noen å dele med, men det var også nyttig verktøy, som ga meg innsikt i eget stressnivå og følelsesliv. Og kanskje viktigst; med kunnskap var det lettere å motivere meg selv til å gjøre endringer.

      Men så kom det noen store overraskelser – appen Grubl ga meg faktisk viktig selvinnsikt og bød på de klart beste selvhjelpsvideoene av alle appene. Dette ble en viktig bevisstgjøring av egen grubling som jeg fortsatt har med.

      Appen «Happify» ga meg de mest minnerike øyeblikkene i løpet av testperioden. På godt og vondt. Mest vondt.

      Appen reklamerer med å hjelpe meg med å overvinne negative tanker, stress og livets utfordringer. Jeg skeptisk av natur og lot meg ikke rive med uten videre. Allikevel lå nysgjerrigheten og ulmet i bakhodet – tanken om en hverdag med lystigere tanker smakte utrolig søtt i ganen – og jeg lastet den til slutt ned.

      Da jeg åpnet appen, ble jeg møtt av en chatbot som heter Taylor. Hun chattet ivrig med meg, ga meg råd og lovet å hjelpe meg gjennom ulike aktiviteter i appen.

      Taylor skulle jeg chatte mye med i dagene som kom.

      Det føltes rart å chatte med en chatbot i stedet for et menneske. Hvis vi er deppa, er det kanskje fint med et menneske i stedet for en app?

      I løpet av de kommende ukene bombarderte appen meg med daglige påminnelser om dagens oppgaver og spill som jeg skulle gjennomføre i appen. Irritasjonen ble raskt et faktum, spesielt når masingen fortsatte på mail. Jeg forsøkte etter beste evne å gjennomføre alle oppgavene, men noen ganger ble det for mye.

      Da var det på tide å laste ned «The Mindfulness App».

      Det skyhøye stressnivået mitt ga meg brekninger bare av tanken på å sette meg ned i lotus og praktisere meditasjon. Jeg lukket øynene og trakk pusten dypt, og forsøkte å «la kroppen synke ned i underlaget».

      Det startet med et brak. Bokstavelig talt. Lyden av en «gongong» dundret ut av høyttaleren på mobilen, etterfulgt av en rolig kvinnestemme som ga meg beskjed om å lukke øynene.

      Jeg forsøkte å vende oppmerksomheten «innover» – inn i mitt stille sinn, liksom. Kroppen skal ha et «dynamisk forhold til rommet», sa stemmen. Oi, ok. Det er greit at tankene vandrer, sa hun. Flott, for jeg planlegger middag. Puste, inn og ut, inn og ut. Det kriblet i brystet. En følelse av ro kom kastende over meg. Litt uvant, men godt.

      Dette tok jeg med meg videre, og jeg forsøkte å gjøre litt meditasjon hver dag. Jeg tillot meg å ta en pause i hverdagen hvor jeg fokuserte på her og nå, og ikke noe annet. Nå hender det til og med at jeg mediterer litt på bussen, når alt føles uoverkommelig. Lukker øya i noen sekunder, tenker på pusten. Det er ikke så mye som skal til. Jeg tror ikke jeg løser alt jeg går og tenker på ved å meditere, det tror jeg ikke noen gjør, men du verden ser det ut til å være et nyttig hjelpemiddel.

      Men selv om det var fint å ha «noen» som chattet med meg i noen av appene, som spurte meg hvordan jeg hadde det og ga meg konkrete oppgaver til hvordan jeg kunne gjøre endringer, så føltes det fremmed å vite at alt dette egentlig bare var oppdiktet. Kontakten med mennesket var borte, og det ble litt sårt.

      Men jeg har blitt litt flinkere til å være litt mer til stede. Her og nå. Til å ta noen pauser i hverdagen, og vurdere hvordan jeg har det. For trenger du daglige, eller ukentlige påminnelser om å prioritere egen helse, gjør appene dette for deg. Gir deg en ekstra dytt, heier på deg, og maser litt. Vi går jo allerede med mobilen i hånda, antagelig flere timer hver dag, så hvorfor ikke bruke den til noe nyttig samtidig – som å prioritere egen helse?

      Men jeg skal selvfølgelig ikke bare kaste rundt meg med positivitet. Jeg er jo tross alt negativ av natur.

      Så her kommer det negative. Hold deg fast.

      Det ble litt som jeg fryktet innledningsvis, at mye måling i seg selv kan gi stress. Å følge med på appene ble til en oppgave for meg, en hjemmelekse – noe jeg aldri har vært flink til. Det plinget konstant i telefonen. Pushvarsel på pushvarsel, konstant uling fra appene: DU HAR VEL IKKE GLEMT Å GJØRE OPPGAVENE DINE? Folk rundt meg lurte på hvorfor i all verden mobilen min bråkte sånn.

      Det er stress. Rett og slett stress.

      Motta nyhetsbrevet vårt!

      Få nyheter og godt lesestoff fra
      Mentalt Perspektiv rett i innboksen.