Flybilde av Bjørvika i Oslo med mange kontorbygninger fra mars 2020
Bjørvika er kanskje området med høyest kontortetthet i Oslo, en by med stigende sykefraværet. Illustrasjonsfoto: Barnabas Davoti / Shutterstock

Sykefravær: 1 av 3 blant unge skyldes psykiske lidelser

Sykefraværet øker over hele landet. Økningen er størst blant 25-29-åringene. 30 prosent av denne gruppas sykefravær skyldes psykiske lidelser, melder Nav.

Sykefraværet har økt gjennom hele 2023, og er nå det høyeste siden slutten av koronapandemien, melder både Statistisk sentralbyrå og Nav Oslo i dag.

– I fjerde kvartal stod psykiske lidelser for mer enn 300 000 tapte dagsverk, noe som utgjør 28 prosent av alt sykefravær som er meldt av lege. De siste årene har denne diagnosegruppen hatt en jevn økning, og antallet tapte dagsverk har økt med over 40 000 sammenlignet med samme tid i fjor, sier Maria Walberg, direktør i NAV Oslo, i en pressemelding.


Tallene over gjelder bare legemeldt fravær for hovedstaden, og ikke egenmeldinger. Men økningen gjelder hele landet:

Sykefravær med psykiske lidelser opp 32 %

– Sykefravær grunnet psykiske lidelser har økt gradvis helt siden 2004, men etter utbruddet av koronapandemien har vi sett en brattere stigning. Siden 2020 har sykefraværsdager med psykiske lidelser økt med 32 prosent, sier Nav-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Det er diagnosen psykiske symptomer/plager som økte mest innen diagnosegruppen psykiske lidelser siste år. Denne diagnosen brukes blant annet om utbrenthet. Diagnosene depresjonsfølelse og situasjonsbetinget psykisk ubalanse økte også betydelig.

Det er likevel muskel- og skjelettlidelser som forårsaker den største andelen tapte dagsverk, skriver Nav.

Historisk høyt sykefravær

– Det at sykefraværet nå beveger seg opp mot de historiske toppnivåene sier noe om omfanget dette kvartalet. Sykefraværet er sjeldent så høyt som 7 prosent, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk i Statistisk sentralbyrå i en pressemelding.

Det gjelder alt sykefravær tilsammen over hele landet. Det har økt under og etter pandemien.

– Sykefraværet økte betydelig under pandemien, og har fortsatt å øke også etterpå. Vi ser fremdeles ingen tegn til at sykefraværet er på vei tilbake til nivåene fra før pandemien, sier Nav-direktør Holte.

Motta nyhetsbrevet vårt!

Få nyheter og godt lesestoff fra
Mentalt Perspektiv rett i innboksen.