Kjæresten er deprimert. Hvordan kan jeg hjelpe ham?

Kjæresten min har vært i behandling for depresjon i over et år nå. Jeg prøver å være tålmodig, men føler meg som en dårlig kjæreste. Men det er vanskelig når han ikke forteller meg om hva han sliter med. Hva kan jeg gjøre? 

Hilsen Ella, 29 år. 

Kjære Ella,

Det er lett å miste tålmodigheten når noen du er glad i har det vondt. Særlig når du ikke vet hvordan du kan hjelpe, eller når den som trenger hjelp ikke lar deg hjelpe. Du sier ikke noe om det, men mange blir så slitne av å ikke vite hva de skal gjøre at de reagerer med sinne. Risikoen er stor for at det fører til vonde krangler, som kan forsterke håpløsheten hos dere begge. Dessverre kan derfor depresjon også skade kjærligheten. Det betyr ikke at du er dårlig kjæreste.

Som du sikkert vet, er depresjon mye mer enn sterk tristhet. Depresjon suger kreftene ut av den som opplever det. Kjæresten din opplever seg sannsynligvis tom for krefter, tom for initiativ og tom for ord. Da er det vanskelig å beskrive tanker og følelser. Kanskje vet han ikke en gang hva han vil? Eller kanskje har han mistet troen på å bli frisk eller at du orker å være sammen med ham. Slik er depresjonens natur. Den prøver å lure deg til å tro at ingenting hjelper og at du ikke fortjener hjelp.

Men selv om situasjonen er vanskelig, er den ikke umulig. Og selv om kjæresten din har depresjon, så unnskylder ikke det at han ikke prøver å bli frisk. Depresjon skader både motivasjonen og viljen til å få det bedre. Derfor bør du både få ham til å forstå hvorfor du vil hjelpe og hvordan du kan hjelpe.

Det er ikke er et svakhetstegn å ta imot hjelp fra noen som er glad i deg.

Svein Øverland

En god start på hvorfor er å minne ham på at i ethvert kjærlighetsforhold går det på tur å trenge hjelp. Minn ham på den gangen du trengte hjelp, og da han sto opp for deg. Eller vis til at du helt sikkert en gang kommer til å trenge hjelp fra ham, og at du vet at han da vil være der for deg. Prøv å få frem at kjærlighet har en styrke som kan måle seg med depresjonen, og at det ikke er noe svakhetstegn å ta imot hjelp fra noen som er glad i deg.

Når det gjelder hvordan du kan hjelpe, er det viktigste å være konkret. Forestill deg at du lager en slags meny av hjelpetiltak, akkurat som når du får tilbudt en meny på en restaurant. Akkurat som en kelner, kan du anbefale noe på menyen, men du skal ikke insistere. På samme måte skal menyen bestå av store og små retter, med og uten tilbehør. Og om kjæresten din bruker lang tid på å bestemme seg eller ikke lar seg friste av noe på menyen, så må du rett og slett akseptere det. Det er ikke ditt ansvar å få ham frisk.

En åpenbart «rett på menyen» er å spørre om du kan bli med til behandleren hans. I så fall bør du argumentere med at det er for hans skyld, for din skyld og for kjærligheten deres sin skyld. Du kan love ham å bare lytte slik at du bedre kan forstå hva han sliter med, eller begrunne det med at du trenger råd fra behandleren om hvordan du kan være en god kjæreste. Men igjen – her er det viktig å tilby hjelp heller enn å insistere eller forsøke å overtale ham til noe han egentlig ikke vil.

En av de feilene jeg selv gjør oftest med pasienter med depresjon, er at jeg snakker for mye og bruker for mange ord.

Svein Øverland

En av de feilene jeg selv gjør oftest i møte med pasienter med depresjon er at jeg snakker for mye og bruker for mange ord. Depresjon gir nedsatt kognitiv kapasitet. Det betyr at de tankene ofte går treigere og at de ofte overstimuleres. Det er en av grunnene til at personer med depresjon ofte isolerer seg eller foretrekker mørke rom. Du har sikkert merker at når du er bekymret eller sint, så fører det ofte til «over-snakking». I verste fall trekker kjæresten din seg unna i slike situasjoner.

Å sitte fortvilet i hver sitt rom er vondt. I tillegg er ofte ord overvurdert. I verste fall gjør ord ting verre. Mange er redd for stillhet, men noen ganger er stillhet det beste. Kanskje skal en av «rettene på menyen» være at dere bare sitter sammen uten ord. Selvsagt ikke hele tiden, – men av og til når kjæresten din signaliserer at det kan være godt.

Det er ikke uten grunn at psykiske lidelser heter nettopp lidelse. Men det er tross alt bedre å lide sammen enn alene.

Hilsen Svein