Vennskap, to holder hender

Bipolar: Panikkangstens smak av bitre mandler

DET HENDER at jeg tillater meg å gi opp, la tungsinnet ta over. Glasset er tomt og renner over av det. Meningsløsheten gir mening. Blir det verre nå, er det et fremskritt og en vei ut. Ensomheten er stedet du kommer til når helvete blir utholdelig, himmelen uutholdelig.

PUST i en pose, panikkangsten smaker langebrød og bitre mandler. Så kommer nummenheten – overraskende sval og tilgivende. Tilslørte bondepiker og lettkledde forestillinger om fred i verden, min verden. Jeg synes synd på meg selv, med god grunn. Andre har det verre, men ikke på min adresse.

VEL VEL – og vel så det. Gode miner og slett spill har aldri vunnet Oscar, tatt en Amanda. Men det gir en illusjon av noe, en avstand, også. Den er jeg god på. Øver foran speilet, skriver små lapper om mindfullness, føleri og følera.

NÅ ER DET jo sånn at det å være bipolar også er å være tvi-sinnet, dobbelt beskuende. Den ene dagen ser jeg bare en blomst, den neste fester rosen seg til hjertet i all sin skjønnhet. Og midt oppe i denne underlige runddansen tenker jeg at det er et privilegium å kunne føle sterkt i alle retninger. Ofte slitsomt og krevende. Men alltid god på å holde likegyldigheten på avstand.

Å være bipolar er å være tvi-sinnet, dobbelt beskuende.


Vil du skrive for Hodebry?

Send inn til hodebry@mentaltperspektiv.no.

Hodebry er erfaringer og meninger, fag og synsing, dikt, noveller, dagbok, blogginnlegg og sakprosa om psykisk helse. Noen av skribentene her er pasienter, noen har vært pasienter, noen er proffe forfattere og kunstnere, andre sender inn sin aller første tekst, noen er behandlere og terapeuter, andre er pårørende.

Hodebry er en måte å bidra til en åpen debatt og et fritt ordskifte. Det gir færre tabuer og fordommer. Når du som selv har kjent det på kroppen forteller om dine egne erfaringer, kan det kanskje også være veien til bedre psykisk helsevern og forebyggingstilbud for flere i landet vårt, enten du selv er plaget av hodebry eller ønsker å være til hodebry. Uten hodebry kommer vi ikke videre!

Vi honorerer ikke bidrag, men sørger for at dine synspunkter blir en del av den offentlige samtalen om psykisk helse.

Send en arbeidsprøve eller ferdig tekst til hodebry@mentaltperspektiv.no. Vi tar også imot fotografier, tegninger og tegneserier.

Husk at alt du sender inn må være ditt eget arbeid. Si fra hvis det har vært publisert tidligere.

Alle innsendte bidrag blir redaksjonelt vurdert. Ikke alle kommer gjennom nåløyet for publisering, men vi vil gi deg tilbakemelding så fort som mulig og innen 3 uker uansett.

Dersom din tekst blir godkjent, blir den publisert i dette nettmagasinet. Den kan bli delt i sosiale medier og i papirutgaven av Mentalt Perspektiv, som går ut til medlemmene i Mental Helse fire ganger i året.

Vi setter stor pris på at du skriver under eget navn, men du kan også velge å være anonym.

Tekstene i Hodebry-spalten er uttrykk for skribentens egne meninger og erfaringer.