Fortsatt tid til å bli et bedre menneske. Hvis du vil

Blir livet lettere med en temaspesifikk kalenderbok? Vi har svart på kalendernes enkle løsninger med en tilsvarende enkel vurderingsform: Terningkast!

Som seg hør og bør i januar bugner bokhandlene av kalenderbøker i alle slags farger og mønstre. For hva lover vel ny, frisk start, som ubeskrevne boksider, delt inn i uker, dager og timer? Jo, en kalender som er utformet med tanke på å hjelpe deg å nå det helt spesifikke målet du har satt seg fore.

Ønsker du bedre mental helse? Å bli en bedre forelder? Eller kanskje du vil blir flinkere til å bake eller spare? Komme i form? Eller finne frem til din indre kjerne og lære deg å si nei?

Uansett hvilket område du ønsker å forbedre deg på, finnes det en almanakk som kan hjelpe deg å planlegge, overvåke og målstyre prosessen.

Andre kalendere tilbyr mer eller mindre tilfeldig utvalgte visdomsord for dagen, og diverse hverdagsfilosofi av varierende relevans.

Hvert år kommer det stadig nye temaspesifikke kalendere på markedet, som skal hjelpe deg å monitorere prosessen mot å bli en bedre versjon av deg selv. Til forskjell fra den vanlige almanakken er denne allerede fylt inn med daglige delmål, og det er satt av sider til sortering, prioritering, evaluering og budsjettering.

Vi har sett på noen av årets kalendere for selvutvikling:


Kalender
Foto: Almanakkforlaget

«Fullt fokus!» av Rikke Gudim, Almanakkforlaget

Vil man endre seg, må man lage nye vaner. Da er det kanskje ikke så dum idé med en kalender hvor man kan sjekker inn daglig for å holde fokus og motivasjon oppe.

Denne er laget av mentaltreneren Rikke Gudim, og har som mål ikke bare å snu destruktive tanker og styrke mentale muskler, men å skape mer frihet, oversikt og balanse i livet ditt.

Ved hjelp av «utvalgte verktøy» skal boka hjelpe deg med å «hente frem din motivasjon og selvtillit, på veien til ditt drømmemål».

Vår dom: Kalenderens intensjon om å hjelpe deg til bedre mental helse er god. Det gjelder også idealet om mer fritid og ro. Løsningene blir likevel for enkle, og boka lover mer enn den kan holde.

Delmålene og egenevalueringen kalenderen legger opp til er sikkert ment å styrke motivasjon, men det minner også om en arbeidsplass der ledelsen ikke stoler på de ansatte. Pluss for god papirkvalitet og tiltalende layout.

Terning som viser tallet 3

Foto: Almanakkforlaget

Livsstilskalenderen av Susanne Sommerseth, Almanakkforlaget

Livsstilskalenderen er sykepleier, personlig trener og naprapat Susanne Sommerseths bidrag til sjangeren. I knallrosa, gummiert innpakning får du ifølge forlagets omtale «ukentlige tips som kan bidar til å senke tersklene for å gjøre fornuftige livsstilvalg». Intet mindre!

Kalenderen inneholder også fagstoff som forklarer deg hvorfor og hvordan det kan hjelpe på helsa med sunt kosthold, styrketrening og kondisjon – om du skulle lure på det.

Vår dom: Rosafargen gir energi og det gummierte omslaget er godt å ta på. Ellers er det vanskelig å se hvilke behov denne planleggeren skal dekke. Faktaopplysningene skal du være bra uinformert for ikke å ha fått med deg allerede, og logging av treningsopplegget ditt finnes det bedre løsninger for.

Minus for delmål og egenevaluering her også.

Terning som viser tallet 2

Foto: Frisk Forlag

Enklere småbarnsliv av Christine Møen Wisløff, Frisk forlag

Er du mindre opptatt av din egen mentale og fysiske helse, og av typen som bryr deg mer om å få hjemme- og familieliv til å gå rundt, har du også litt å velge i.

Christine Wisløff, som står bak boken og bloggen «Enklere småbarnsliv» har laget en kalenderbok som skal hjelpe fortvilte foreldre å få hverdagen til å gå opp. Med to do-lister, budsjetter, middags- og lunsjtips, samt «påminnelser om viktige datoer og hvordan du kan markere dem», skulle det hele være i boks. Her finnes også punktmarkerte notatsider og sider for såkalt habit tracking.

Vi stusser når vi ser at det er satt av plass for å skrive ned ditt eurobonus- / rewardnummer i almanakken. Det virker ikke spesielt 2024, for å si det sånn. Når var sist du angret på at du ikke hadde skrevet ned bonusnummeret ditt i almanakken? Målgruppen er tydeligvis reiseglade småbarnsfamilier med digital aversjon. Lykke til på flyplassen med det.

Vår dom: Følger du denne oppskriften, kan du rett og slett ikke unngå å bli en perfekt forelder. Kalenderen er gjennomtenkt og fungerer optimalt for sitt formål. Men hvor meningsfullt kjennes et gjøremål, la oss si å lage middag til de du er glad i, når det reduseres til et delmål i Prosjekt perfekt? Vi er litt matte etter å ha sett på denne.

Terning som viser tallet 2

Foto: Almanakkforlaget

Pengesnakk av Lise Vermelid Kristoffersen, Almanakkforlaget

Er det er økonomien du vil ha orden på, finnes det selvsagt også hjelp i almanakkform. Podcaster og pengesnakker Lise Vermelid Kristoffersen har laget en kalender for deg som vil ha bedre kontroll på pengebruken. Her følger det med ferdig oppsatte budsjettsider og billige ukemenyer. Det er til og med satt av plass til egenevaluering, så du for hver måned kan vurdere innsats og lære av feilene dine.

Vår dom: Ønsket om å gjøre oss til bedre sparere er sympatisk. Og trolig vil det ikke skade den personlige økonomien din å investere i denne. Men er det virkelig mer effektiv planlegging som er løsningen på tidsklemme og pengemangel? Ikke bedre politiske løsninger, som kortere arbeidsdager og bedre fordelingsordninger, altså?

Terning som viser tallet 3

Foto: Mina Jacobsen

Planlegg 2024, Mina Jacobsen

Med over 50 K følgere på instagram er Mina Jacobsen litt av et fenomen. Det gjelder også den årlige kalenderboka hun gir ut. I følge bokhandlerne vi har snakket med, er det den desidert mest populære, og 22-åringens signeringer tiltrekker seg horder av punkt-planleggingsfans.

Så hva er egentlig greia med den såkalte bullet journaling-en? Hva er det som er så spesielt med metoden som gjør at utøverne av den kaller seg et «community»?

For det første er selve bøkene uten innhold, det vil si, med unntak av prikker som skal gjøre det enklere for deg å tegne opp egne skjemaer og systemer. I Jacobsens variant er det riktignok satt inn noen planleggingssider etter hennes egen mal.

For det andre handler bujo-ing om mer enn å skape en effektiv hverdag. For bujo-eren er planleggingen en aktivitet som i seg selv gir glede. Det anses sågar som en hobby, og med bøkene følger fargetusjer og tips til kreative måter å tegne opp planlegingssystemene på. En viktig del av prosessen er å «bevare minner», for eksempel ved å lime inn bilder fra aktiviteter man har planlagt og gjennomført.

Vår dom: Bujo-ing en er underlig aktivitet. Å i så stor grad dvele ved planleggings- og så etterskuelsesfasen heller enn nået, virker fremmedgjørende. Kalenderen er hendig, med god papirkvalitet og original layout. Men makan til virkelighetsfjern hobby skal du lete lenge etter. Hvis du må presse gjøremålene dine gjennom bujo-kverna for å gi dem mening, ja, da tenker vi at du bør revurdere dem.

Terning som viser tallet 2

Utgiver og forfatter ukjent

Hun planlegger

Du har kanskje lagt merke til at kalenderne jeg har presentert er laget av kvinner? Kalenderboka «Hun planlegger» er faktisk eksplisitt rettet mot kvinner, nærmere bestemt kvinnelige gründere, uvisst av hvilken grunn. Utgiver oppgir at boka også er utviklet av norske gründere, men nevner ikke navn. Utgiver er heller ikke oppgitt i nettbokhandlene den er til salgs i.

Den lover «alt du trenger for å ha stålkontroll på både business og privatliv», og hjelp til budsjetter, prosjekter, markedsføring, sosiale medier og kampanjer. Det er en overdrivelse, men det er rett at den inneholder enkle oppsett hvor du kan plotte inn opplysninger som prosjektets navn, mål og varighet, samt sider satt av til budsjett.

Og, i pastelltoner, flankert av bilder av forretningskvinner i rosa dresser, får du råd som dette: «Always go with your passions. Never ask yourself if it’s realistic or not».

Vår dom: Styr unna denne! Hadde det vært lagt inn et mensturasjonstrackingsystem og muligheter for planlegging i tråd med syklusen, kunne den hatt en nytte. Men foruten pastellfargene og de rosakledde businesskvinnene på bildene er det vanskelig å se hva som gjør denne planleggeren spesielt egnet for kvinner.

Minus for villedende råd og idiotisk visuell fremstilling av forretningskvinner.

Terning som viser tallet 1

Foto: Res Publica

Feministisk kalender, Marta Breen og Res Publica

Når vi først er inne på kalenderbøkenes appell til kvinner, er det kanskje også verdt å nevne en kalenderklassiker som har vært på markedet noen år, nemlig Feministisk kalender.

Hver dag kan du la deg inspirere av en viktig kvinnehistorisk hendelse, og holde styr på merkedager for kvinnesaken. Hver måned har en fremhevet feminist, og du får jevnlig påfyll med sitater fra folk som har noe å komme med. Som i uke 10, hvor Siri Hustvedt minner deg om at «Verden elsker mektige menn og hater mektige kvinner. Dette vet jeg. Tro meg, jeg vet. Verden vil straffe deg, men du må holde fast».

Vår dom: Om du først skal ha en kalenderbok med et tema, så anbefaler vi denne. Å hver dag få påfyll av historier om folk som har gjort store ting, inspirerer. Og det er spennende å få kjennskap til større deler av historien, som har vært skjult fordi bragdene har vært utført av kvinner. Du blir faktisk også klokere av sitatene, som er samlet inn av forfatter Marta Breen.

Rød terning som viser tallet 5, Shutterstock

Foto: Bjørg Thorhallsdottir

Min tid av Bjørg Thorhallsdottir

Blir Breens kalender for politisk for deg, finnes det nok av inspirerende kalendere som flytter fokuset tilbake på deg selv.

En annen kalender som gis ut årlig samler sitater fra forfatteren Paolo Coelho. Hvert år rettes fokus mot et nytt spesifikt område, og i 2024 er det Sinnsro vi skal strekke oss etter, nydelig bildesatt av den faste illustratøren Catalina Estrada. Innenfor inspriasjonsnisjen finnes det også et vell av norskproduserte utfordrere, som Inspirasjonskalenderen.

Men nytt av året er «Min tid», kalenderboka laget av den Farmen- og Sofaaktuelle Bjørg Thorhallsdottirs. Både Inspirasjonskalenderen og Sinnsro kan vekke utilsiktet latter, all den tid sitatene er ekstremt overfladiske og noen ganger rett fram dumme. «Min tid» kan også fremstå litt komisk, stappfull av selvfølgeligheter som den er. De fleste av dem handler om at det er lurt å være grei – mot deg selv og andre. Den er likevel sympatisk, og tegningene hennes er originale og stikker dypere enn ordene.

Vår dom: «Min tid» er oversiktlig, med fine farger og illustrasjoner. Og vi tar gjerne noen overdrevent positive klisjer framfor beinhard overvåking og månedlig egenevaluering. Og så er det jo sånn med klisjéene at de har blitt det av en grunn.

Samtidig kan forenklede slagord om den enkeltes ansvar for å være god og snill gjøre oss mindre oppmerksomme på begrensninger og utfordringer som ligger utenfor oss selv.

Terning som viser tallet 3

Foto: Therese Lien, @bylien

Thereses metode – mer tid til det som gjør deg glad, @Bylien

Trenger du å bli flinkere til å si nei? Du har kanskje allerede gjettet det, men det finnes faktisk en kalender for dette formålet også. Planleggingsboken «Thereses metode – F*** Flink Pike», skal gi deg mer fritid: «Når du sier ja til én ting, sier du automatisk nei til noe annet – for eksempel fritiden din.»

Bak oppfinnelsen står Influenser, klesprodusent og sidekick til Monica Nyhus og Sara Emilie Tandberg fra TV-serien Bloggerne, Therese Lien. I likhet med Tandberg har hun gjort big business av å inspirere folk til å droppe høye perfeksjonismen. «Din verdi ligger i hvem du er som menneske, ikke i hva du har prestert, eller i hva du har. Bruk tiden på å puste, ikke på å ha dårlig samvittighet!» skriver hun.

Ett av rådene du finner i boka er ganske snedig. Hun lanserer et triks hvor man deler en side inn i fire ruter og plasserer gjøremål i følgende fire kategorier:

Haster, viktig (Gjør nå)
Haster ikke, viktig (Noter i kalender)
Haster, ikke viktig (Deleger)
Haster ikke, ikke viktig (Dropp)

Dette er vel og bra, men jeg synes ikke budskapet om å godta sine egne uperfektheter henger spesielt godt sammen med planleggingsteknikkene hun lærer bort. Her er det effektivitet som er idealet, og vi skal for enhver pris unngå å kaste bort tida vår på rot og surr.

Vår dom: Boka lærer deg bedre og mer systematisk planlegging, men den er langt ifra noen oppskrift på hvordan du kan senke kravene du stiller til seg selv.

Pluss for frisk tittel.

Minus for overhodet ikke å leve opp til verdiene tittelen formidler.

Terning som viser tallet 3

Motta nyhetsbrevet vårt!

Få nyheter og godt lesestoff fra
Mentalt Perspektiv rett i innboksen.