wegovy på et apotek
– Mange har slitt i årevis uten å greie å gå ned i vekt. Så settes grupper opp mot hverandre. Og de med overvekt taper igjen, forteller en kvinne, som bruker «slankesprøyte» og ønsker å være anonym. De som bruker medisinene blir ofte møtt med fordommer og moralisme. Foto: Oles Schwander, Shutterstock

Medisin: Wegovy. Bivirkning: Skam

Jeg har valgt å ikke fortelle mange [at jeg går på wegovy] etter å ha hørt «lunsjprat» om at det er juks med sprøyter og at det er kcal inn og kcal ut som gjelder.

Anonym

«Slankesprøytene» kan vise seg å virke mot mer enn bare diabetes og fedme.

Kreft. Alzheimers. Høyt blodtrykk. Nyresykdommer. Avhengighet. Hjerte- og karsykdommer. Det er blant sykdommene som forskere nå undersøker medisinenes virkning på.

Virkestoffet semaglutid kan bli et effektivt verktøy i forebyggingen av ulike helseplager. Det er for tidlig å konludere, men foreløpige studier er oppløftende.

Likevel er måten vi snakker om disse medisinene på som oftest på den moralistiske siden, gjerne litt nedlatende om brukerne. Det merkes godt.

– Det er utvilsomt en holdning om at man skal skamme seg over overvekt og at det er juks å ta sprøyta. Overvekt har mange likhetstrekk med diabetes og hjertesykdom. Noen er født med sykdommen og noen pådrar seg sykdommen gjennom livsstil. Likevel er vekt noe «alle» er eksperter på og synes de kan uttale seg om, sier Helene Eriksen, som selv bruker medisinen.

– Jeg har aldri lest at noen har kommentert til hjertesyke eller diabetespasienter at de er syke fordi de sitter for mye stille og propper i seg mat. Det er kun for overvekt det er helt legitimt å kommentere slik. Jeg har heller aldri opplevd at noen har uttalt at det er juks å bruke blodtrykksmedisiner. Hvorfor kan ikke alle bare glede seg over at det endelig har kommet en medisin som hjelper mot sykdommen overvekt? Det er jo helt fantastisk!

Nei,nei, nei, sier Dagbladet. Nettavisen er bekymret. Ville overskriftene vært de samme om virkestoffet semaglutid var kjent for å forebygge kreft eller Alzheimers?

Mat som medisin

– Jeg har brukt mat og tvangsspising som «medisin». Antidepressiva gjør meg verre og suicidal. Jeg begynte med Ozempic i mai i fjor. Har fått et nytt liv med ro i hodet. I tillegg har jeg kontroll på matinntaket.

– Jeg har fått et nytt liv med ro i hodet, forteller Gunn, som har slitt med mat og tvangsspising i mange år.

Gunn Lyseggen er godt voksen. Nå, som 70-åring, ser hun tilbake på et liv med mengder av stress, spising og slanking. Hun forteller at hun har diagnosen kompleks PTSD med tilbakevendende depresjoner og generell angst. Gunn har prøvd alt, forteller hun, også årelang terapi. Men det er først nå hun kjenner en bedring.

Traumer i banrdommen kan gi overspising

– Jeg har hatt en hjerne som har spunnet på gamle opplevelser og traumer konstant, hele tiden. Tanker om mat og spising, om hvordan jeg skal få det til. Kan ikke spise så noen ser det. Spiser mat jeg ikke liker. «Spiser» er egentlig feil ord, dytter i meg mat er mer riktig. Våkner om morgen og er lettet over at jeg ikke overspiste i går kveld … joda, det gjorde du, så kommer skammen, så må jeg spise på det også. Maten og spisingen har gitt ro og avledning fra tankespinnet

– Jeg har hatt et så stort stress i kroppen at jeg har pådratt meg sykdommer som utløses av stresshormoner. Etter at jeg begynte med Ozempic, har dette stresset avtatt og jeg er rolig og tilstede nesten hele tiden.

«Bare å spise mindre og trene mer»

Gunn anslår at hun har slanket bort ett tonn kroppsvekt i årene som har gått. Det er ikke selvdisiplinen det står på hos mange med fedme. Å kjenne et konstant sug og hunger fordi hjernen og kroppens signaler om metthet ikke fungerer, og likevel nekte seg selv å spise nok, er en øvelse de færreste normalvektige kjenner til. Normal kroppsvekt øker sannsynligheten for at hormonene i kroppen som regulerer sult, metthet og vektøkning fungerer slik de skal. Da slutter man å spise når man er mett. Man legger ikke på seg. Og skjønner ikke hvorfor ikke alle gjør det samme.

Jeg har virkelig ikke lyst til å vente til jeg får diabetes 2 for så å få den gratis.

Anonym

Svært mange som har fedme og overspisingslidelse blir møtt med fordommer og forenklinger.

– De fleste tror det bare er å spise mindre og trene mer. Jeg lå på 800 kalorier og trente meg syk, og gikk ikke ned særlig Gikk ned til 500 kalorier, men da ble legene hysteriske, ler Anita Skorpen.

Anita er blant dem som har med seg vanskelige opplevelser fra barndommen.

– Jeg har hatt en tøff barndom, og har slitt med mat siden jeg var ung.

Hun sitter også igjen med en følelse av å ha prøvd alt. Etter to mislykkede slankeoperasjoner fikk hun sprøyten av legen. Nå har hun lagt bort angstmedisinen og sover bedre. Hun sier selv at hun ikke kan vite hva årsaken er.

– Men jeg har ikke gjort andre endringer i livet, heller.

Bilde av kvinne som har brukt wegovy og blitt slank
– Jeg hadde egentlig gitt opp håpet om å bli normalvektig, forteller Anita, som har hatt en tøff barndom og alltid har slitt med mat. I dag er hun 10 kilo unna normalvekt. Foto: Privat

Hva kan medisinene hjelpe mot?

Her kan du lese mer om noen av studiene som pågår på medisinene med semaglutid som virkningsstoff.

De fleste studiene er ikke avsluttet ennå og det er for tidlig å trekke konklusjoner.

Det meste er på engelsk fordi det er lite stoff om dette på norsk foreløpig:

Motta nyhetsbrevet vårt!

Få nyheter og godt lesestoff fra
Mentalt Perspektiv rett i innboksen.