Helsesista
Foto: Privat

«Spør for en venn»

Er det best å bruke en anonym chat eller å gå til helsesykepleier?

– Det viktigste er at du har noen å snakke med når ting føles vanskelig, mener helsesykepleier Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som snap-profilen Helsesista.

Så hva er best – chat eller helsesykepleier?

– Det kommer an på personen, og på alternativene du har. Det kommer an på nettverket ditt, hva problemet er, hvor du bor. Helsesykepleiere har taushetsplikt, men om du bor på et lite sted, kan det jo hende at helsesykepleier er venninnen til moren din for eksempel, og at det føles rart.

Anonymt og trygt

Engvik opplever at mange unge sliter med å åpne seg til de nærmeste fordi de er redde for å være en belastning, eller for at foreldrene skal bli skuffet eller sinte.

– Dersom det er sånn at ordene setter seg fast i halsen når du prøver si det du vil si, kan det være lettere å prøve en av de anonyme tjenestene først, sier Engvik.

Her får du snakke med en som har fått trening i å snakke og lytte på en god måte og som kan hjelpe deg videre om du trenger mer hjelp. Men av og til kan det være nok å bare snakke med noen.

– Alle trenger å lufte seg litt innimellom. Noen ganger kan det være nok å bare få si det som plager deg og at noen hører på deg, forteller Engvik.

Mister kroppsspråket på chat

En ulempe ved chat er at du ikke ser den du snakker med.

– Mye av kommunikasjonen vår er kroppsspråk og det kan være vanskeligere for den du chatter med å vurdere hvordan du har det uten å se deg, forteller Engvik.

Som helsesykepleier har man mer muligheter til å følge opp, for eksempel ta kontakt med fastlege eller involvere skolen. Og så blir man kjent og kan følge opp over tid. På chat er det ikke alltid du får snakke med samme person, og du må fortelle samme om igjen.