
Blir du manipulert? Slik beskytter du deg
En narsissist leser mennesker godt og vet hvordan de skal trykke på de riktige knappene for å påvirke. To psykologer deler hvilke tegn som avslører manipulasjon – og hvordan du beskytter deg mot det.
Alle mennesker manipulerer av og til. Vi påvirker og styrer hverandre hele tiden, ifølge Dag Øyvind Engen Nilsen, som er psykolog og forfatter, og ekspert på psykopati.
– Vi forsøker å overbevise partneren vår om å velge en feriedestinasjon vi liker, vi justerer hvordan vi uttrykker oss for å unngå konflikt med sjefen, og vi lokker barna til å spise grønnsaker ved å gjøre det til en lek, sier Nilsen til Mental Perspektiv.
Også ovenfor oss selv kan vi være manipulerende, påpeker han – for eksempel når vi rasjonaliserer dårlige valg for å føle oss bedre.
Manipulerer for å fungere i relasjonen
De fleste av oss manipulerer i noen situasjoner, men det finnes mennesker som manipulerer hele tiden.
Nilsen forklarer at mens sporadisk manipulasjon er en del av menneskelig samhandling, er vedvarende og bevisst manipulasjon mindre vanlig og kjennetegner ofte personer med bestemte personlighetsforstyrrelser.
Ifølge ham ligger forskjellen i om manipulasjonen er et unntak eller en levemåte.
– Manipulerende mennesker bruker ofte bedrag, villedning eller emosjonell påvirkning for å få andre til å gjøre det de ønsker, ofte på en måte som gagner dem selv på bekostning av den andre, sier Nilsen.
Ifølge ham er dette personer som ikke bare bruker manipulasjon for å oppnå noe konkret, men som ser på det som en nødvendig strategi for å fungere i relasjoner.
– De kan være drevet av et behov for kontroll, en manglende evne til å forholde seg ærlig til andre, eller en grunnleggende opplevelse av at de må bruke manipulasjon for å få det de vil.
Se opp for disse 6 formene for manipulering:
- Emosjonell manipulasjon – Bruk av skyldfølelse, frykt eller kjærlighet for å kontrollere en annen.
- Gaslighting – Å få en person til å tvile på sin egen virkelighet.
- Silent treatment – Straffe noen ved å ignorere dem eller gi dem taushet.
- Offermentalitet – Manipulatoren fremstiller seg som et offer for å få sympati.
- Projeksjon – De tillegger deg sine egne negative trekk eller motiver.
- Splitt-og-hersk – Skaper konflikt mellom mennesker for å svekke dem og styrke egen posisjon.
Kilde: psykolog, forfatter og ekspert på psykopati Dag Øyvind Engen Nilsen
Narsissistiske og psykopatiske trekk: Må ha kontroll
Hovedmotivet bak manipulasjon er kontroll, forklarer psykologen videre, og for noen handler det om å sikre at de får det de vil ha, enten det er makt, status, fordeler eller emosjonell trygghet.
– Noen manipulerer fordi de ikke evner å være i en relasjon basert på tillit. De kan ha en grunnleggende opplevelse av at verden er et nullsumspill, der noen vinner og andre taper, sier Nilsen.
– I stedet for å bygge relasjoner gjennom gjensidig forståelse og åpenhet, bruker de strategier som manipulasjon, bedrag og splitt-og-hersk for å styre andre, sier Nilsen.
For personer med narsissistiske eller psykopatiske trekk kan manipulasjon også være en måte å opprettholde en følelse av overlegenhet eller unngå sårbarhet, ifølge Nilsen.
– Ved å manipulere andre skaper de en opplevelse av kontroll, noe som beskytter dem mot følelser av avmakt eller avvisning.
Han forklarer at en manipulator ofte har en evne til å lese mennesker godt og vet hvordan de skal trykke på riktige knapper for å påvirke andre.
Slik manipulerer de deg
Psykolog Kyrre Dyregrov forteller at manipulasjon er når en person kynisk påvirker en annen person for å få sin egen vilje oppfylt.
– En god manipulator spiller ofte på andres følelser eller spiller et falskt og ofte tildekket spill for å få det som han eller hun vil, sier Dyregrov til Mental Perspektiv.
– En manipulator jobber ofte i det skjulte, og er ofte god på å finne andres svake punkt.
Han legger til at motivet bak manipulasjon som regel er egoistisk motivert, men at det også kan handle om misunnelse.
Disse 5 metodene bruker manipulatoren ofte:
- Spiller på samvittigheten / skyldfølelsen din
- Kommer over tid med små stikk eller kritiserer deg for å gjøre deg usikker
- Snakker negativt med andre rundt deg for å få dem til å trekke seg unna deg
- Uttrykker falsk empati / forståelse for din situasjon
- Smigrer deg / gir deg falske komplimenter
Kilde: Psykolog Kyrre Dyregrov
Slik avslører du at du blir manipulert
Ifølge Dyregrov finnes det flere tegn som kan avsløre manipulatoren – for eksempel at det ikke er samsvar mellom ord og handling. Det kan også være en magefornemmelse – at du fornemmer en inkongruent følelsesuttrykk – at det ikke fremstår ekte – men tilgjort.
– Omgivelsene vil i en del tilfeller også reagere på måten vedkommende snakker om deg til dem på, sier Dyregrov.
5 tegn på at du blir manipulert:
1. Du føler deg skyldig uten å forstå hvorfor – Manipulatorer er eksperter på å få deg til å føle deg ansvarlig for deres problemer.
2. Du føler deg forvirret eller usikker på dine egne følelser – Gaslighting er en teknikk hvor manipulatoren får deg til å tvile på din egen virkelighetsoppfatning.
3. Du sier ja til ting du egentlig ikke vil – Hvis du stadig gir etter for press, skyldfølelse eller emosjonell utpressing, kan du være utsatt for manipulasjon.
4. Du må hele tiden bevise din lojalitet – Manipulatorer krever ofte en uforholdsmessig grad av oppmerksomhet, tillit eller bekreftelse.
5. Du føler deg tappet for energi – Manipulerende personer kan være energityver som skaper drama og uro.
Kilde: Dag Øyvind Engen Nilsen, psykolog og forfatter av boken Psykopattesten
Bruker skyldfølelse, gaslighting og sjarm
Psykopatekspert og psykolog Nilsen forklarer at en manipulator ofte bruker teknikker som skyldfølelse, gaslighting, projeksjon og offermentalitet for å styre andres atferd.
– Mange manipulatorer er også flinke til å virke sjarmerende og troverdige, slik at de skaper en fasade av godhet eller uskyldighet, sier Nilsen.
Han påpeker videre at manipulativ atferd finnes i ulike grader.
– De fleste mennesker manipulerer av og til, men hos de som manipulerer systematisk – som narsissister og psykopater – er dette en gjennomgående måte å være i verden på.
Ifølge Nilsen finnes det også noen uvanlige tegn på manipulasjon:
Hvem er mest utsatt for manipulasjon?
– Selv de mest selvsikre og intelligente kan havne i manipulerende relasjoner, spesielt hvis manipulasjonen skjer gradvis og subtilt. Men selv om alle kan manipuleres, er noen mer sårbare enn andre, sier han.
Nilsen forteller at manipulasjon ofte skjer i relasjoner og i situasjoner hvor du er følelsesmessig involvert, eller sårbar:
5 situasjoner der du er sårbar for å bli manipulert:
• Når du forelsker deg og ikke ser partnerens røde flagg.
• Når du er i en presset jobbsituasjon og en sjef eller kollega spiller på frykt eller skyldfølelse.
• Når du opplever kriser, som sykdom, skilsmisse eller økonomiske problemer.
• Når du er i avhengighetsforhold, for eksempel en elev-lærer, pasient-terapeut eller arbeidsgiver-ansatt-relasjon.
• Når du ønsker noe veldig sterkt.
Lav selvfølelse og mye omsorg? Da kan du være mer sårbar enn andre
Kyrre Dyregrov legger til at mennesker som har stor omsorg for andre og deres behov, ofte vil være mer sårbar i møte med manipulatoren.
– De kan ha vanskeligere for å si ifra og sette grenser. Det samme gjelder mennesker med lav selvfølelse, eller som har vært utsatt for relasjonelle svik, sier Dyregrov.
Er du utsatt? Disse gruppene er mer sårbare for å bli offer for manipulasjon enn andre:
- Empatiske og hjelpsomme personer – De som har en sterk trang til å hjelpe og støtte andre, kan bli utnyttet av manipulatorer som spiller på deres godhet.
- Usikre personer – Lav selvfølelse gjør det lettere å tvile på egen vurdering, noe manipulatorer utnytter.
- De som er konfliktsky – Hvis man har vanskelig for å si nei eller sette grenser, kan man lettere bli dratt inn i manipulerende dynamikker.
- Folk som er naive eller godtroende – De som ser det beste i andre og ikke forventer at noen har skjulte agendaer, kan lettere bli lurt.
- Folk i kriser eller sårbare faser – Stress, sorg, eller store livsendringer kan gjøre oss mer mottakelige for manipulasjon fordi vi søker støtte og trygghet.

Nyheter og lesestoff fra MentaltPerspektiv.no rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrevet her: