
Lovendring: Frykter mer tvang
Denne uken ble det vedtatt endringer i psykisk helsevernlov. Blant annet skal beviskravet for å vurdere om en pasient skal tvangsinnlegges senkes fra at det er «åpenbart» til at det er «overveiende sannsynlig» at pasienten mangler beslutningskompetanse.
– Vi er bekymret for at det vil føre til en svekkelse av rettssikkerheten til pasientene og åpne opp for mer bruk av skjønn, sier Aina Nybakke, nestleder i organisasjonen Mental Helse.
Organisasjonen har tidligere uttalt seg kritisk til denne endringen og mener det kan gi mer bruk av tvang i psykiatrien når det ikke lenger er like strenge krav.
– Vi starter i feil ende her. Forebygging, kommunale tilbud, behandlingsalternativer, styrking av poliklinisk tilbud og døgnkapasitet er faktorer som reduserer tvang, og ikke et skjerpende lovverk, sa landsleder Ole-Marius Minde Johnsen i en pressemelding.
– Det at det blir brukt tvang betyr ikke nødvendigvis at helsehjelpen blir bedre. Vi må satse mer på god og tidlig frivillig hjelp, fremfor mer bruk av tvang.

Nesten annenhver døgnplass har forsvunnet
Ikke plass til flere pasienter
Antall pasienter på tvang øker. I 2017 var det 7500 tvangsinnleggelser. I 2023 har det økt til 9100. Og allerede i dag har man et plassproblem i psykiatrien. Flere pasienter på tvang vil nødvendigvis forverre dette, slår Minde Johnsen fast.
– Vi har en tjeneste med alvorlige kapasitetsutfordringer, hvor pasienter stadig må skrives ut før de er ferdigbehandlet, for å rydde plass til nye pasienter, sier han i en tidligere pressemelding.
Overlege i psykiatri ved Ahus, Sigrid Medhus, kommenterer lovendringen slik til Nrk.no:
– Samfunnet tar større ansvar for syke personer. Flere får behandling som vil føre til bedring, men flere vil føle seg overprøvd og utsatt for behandling de ikke vil ha.
Regjeringen vil endre psykisk helsevernloven og senke kravene for bruk av tvang.
Regjeringen ønsker at:
- Beviskravet for manglende beslutningskompetanse senkes fra «åpenbart» til «overveiende sannsynlig». Det vil gi rom for at flere pasienter som både har krav på og behov for behandling, kan få det.
- Ordet «samtykkekompetanse» erstattes med «beslutningskompetanse».
Endringene ble vedtatt i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget tirsdag denne uken. Nå skal saken til andregangsbehandling i Stortinget, og blir det flertall også da, blir psykisk helsevernloven endret.

Nyheter og lesestoff fra MentaltPerspektiv.no rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrevet her: