To venner som holder hender

Jeg er her for deg

Når spurte du sist en venn «hvordan går det med deg, egentlig?»

Det er krevende for mange å ta steget om og ta kontakt med en venn når livet er vanskelig. Det må vi gjøre en innsats for at det ikke skal være. Vi må bry oss, og vi må aldri slutte å spørre. Vi må ikke være redd for å snakke om følelser og utfordringer. Jeg tror at hvis vi åpner mer opp om det som er vanskelig, blir det lettere for andre å gjøre det samme til oss. Det er med på å normalisere livets utfordringer. Det er ingen som har et liv som alltid går på skinner. Vi har alle noe, i større eller mindre grad, fra en tid til en annen. Det som er så fint er at åpenhet gjør livet lettere å bære. Det er åpenhet, ærlighet og kjærlighet som fører oss mennesker nærmere hverandre.

Det er mange som ikke snakker med noen, og mange som ikke har noen å snakke med, tror de. Ingen kan hjelpe om ingen vet, derfor er det så viktig å våge være ærlig om hvordan du egentlig har det.

En oppfordring til alle om å tørre dele med noen. Til å ta seg tid til å være der for andre. Kjente og bekjente. Til å tørre å spørre. Ikke spør i forbi farten mens du haster av gårde, spør når du vet at du har tid til å ta i mot svaret. Vær tydelig med menneskene rundt deg at hvis noen har noe på hjertet som de ønsker å snakke om så er «jeg her for deg».

Å velge åpenhet, og å vise at vi bryr oss og er tilstede – det kan gjøre en stor forskjell.

Vil du skrive for Hodebry?

Send inn til hodebry@mentaltperspektiv.no.

Hodebry er erfaringer og meninger, fag og synsing, dikt, noveller, dagbok, blogginnlegg og sakprosa om psykisk helse. Noen av skribentene her er pasienter, noen har vært pasienter, noen er proffe forfattere og kunstnere, andre sender inn sin aller første tekst, noen er behandlere og terapeuter, andre er pårørende.

Hodebry er en måte å bidra til en åpen debatt og et fritt ordskifte. Det gir færre tabuer og fordommer. Når du som selv har kjent det på kroppen forteller om dine egne erfaringer, kan det kanskje også være veien til bedre psykisk helsevern og forebyggingstilbud for flere i landet vårt, enten du selv er plaget av hodebry eller ønsker å være til hodebry. Uten hodebry kommer vi ikke videre!

Vi honorerer ikke bidrag, men sørger for at dine synspunkter blir en del av den offentlige samtalen om psykisk helse.

Send en arbeidsprøve eller ferdig tekst til hodebry@mentaltperspektiv.no. Vi tar også imot fotografier, tegninger og tegneserier.

Husk at alt du sender inn må være ditt eget arbeid. Si fra hvis det har vært publisert tidligere.

Alle innsendte bidrag blir redaksjonelt vurdert. Ikke alle kommer gjennom nåløyet for publisering, men vi vil gi deg tilbakemelding så fort som mulig og innen 3 uker uansett.

Dersom din tekst blir godkjent, blir den publisert i dette nettmagasinet. Den kan bli delt i sosiale medier og i papirutgaven av Mentalt Perspektiv, som går ut til medlemmene i Mental Helse fire ganger i året.

Vi setter stor pris på at du skriver under eget navn, men du kan også velge å være anonym.

Tekstene i Hodebry-spalten er uttrykk for skribentens egne meninger og erfaringer.