I Pengeboka gir Beate Engelschiøn og Jenny Lund økonomisk rådgiving rettet spesifikt mot ungdom. Leseren får innføring i alt fra viktigheten av arbeidskontrakt til renters rente og børsindekser, samt hva man må tenke på når man flytter ut hjemmefra.
Sparetips som psykisk helsetiltak
… Så hva har en anmeldelse av en økonomibok å gjøre med psykisk helse, tenker du kanskje? Eller kanskje du er blant dem som kjenner godt til det vonde suget i magen som melder seg når inkassovarslene begynner å hope seg opp? Da vet du godt hvordan penger virker inn på psykisk helse.
Boka er skrevet i et lettfattelig språk, og det enkelt å orientere seg i den. Den fargerike layouten skaper struktur og fanger oppmerksomheten, det samme gjelder formuleringene. Noen av dem tipper til og med over mot det sensasjonelle. En overskrift lyder nemlig som følger: «Slik blir du steinrik!» Og videre heter det at «Kylie Jenner startet sitt eget sminkemerke Kylie Cosmetics da hun var 17 år, og selger i dag sminke for millioner av dollar i året». Skal man tro NRKs Christian Strand og den nye podcasten Millionærhjerner, er det nettopp slike forbilder og oppskrifter de unge er ute etter, men jeg er litt usikker på om vi journalister burde strekke oss så langt for å få de unge til å lytte.
Nå er heldigvis ikke millionær-vinklingen representativ for resten av boka. Med fokus på skattebetaling, arbeidsvilkår og trygg sparing, lener forfatterne seg til sosialdemokratiske kjerneverdier. Boka henter også inspirasjon fra motvekstbevegelsen, i form av gode råd om boikott av fast fashion og kutt i matsvinn. Faktisk nesten uten å moralisere. Bruk pengene på hva du vil, er budskapet, så lenge det er noe som virkelig er verdifullt for deg. Men så dukker det likevel opp en velplassert pekefinger: «Når noen sniker seg unna å betale skatt, blir det mindre penger til viktige ting som veier, skoler og sykehus».
Jeg tviler ikke på at man har det bedre med seg selv med økonomien under kontroll. Men det er mange som sliter økonomisk for tida, og det er mange som gir velmente råd om hvordan man kan spare seg ut av knipa. Med ensidig fokus på hva den enkelte kan gjøre for å spare, kan man glemme at fattigdom også må håndteres på samfunnsnivå. Nå er ikke dette noen bok om sosialøkonomi, men det kunne ha vært lagt til grunn et bedre utviklet blikk for strukturer som fører til urettferdig fordeling.
Kanskje du er blant dem som kjenner godt til det vonde suget i magen som melder seg når inkassovarslene begynner å hope seg opp? Da vet du godt hvordan penger virker inn på psykisk helse.
Heldigvis finnes det mange gode bøker hvor økonomisk ulikhet behandles som politisk anliggende. Kaisa Hansen-Suckows memoarbok Oss mot verden – en historie om å være fattig, er ett leseverdig eksempel, Erik Olin Wrights Håndbok i antikapitalisme et annet.
Med dette lille forbeholdet vil jeg absolutt anbefale boka til husets ungdommer. Den fremmer – med unntak av enkelte oppfordringer til unødvendig velstand – gode råd og verdier. Og til sist et sosialistisk anlagt sparetips fra meg: Du kan låne boka på biblioteket!
Tittel: Pengeboka. Den ultimate økonomiguiden for unge
Forfatter: Beate Engelschiøn og Jenny Lund
Forlag: Spartacus 2023*
Antall sider: 262
Denne anmeldelsen er skrevet med støtte fra Fritt Ord.
For ordens skyld: Ansvarlig redaktør for mentaltperspektiv.no var ansatt som redaktør i Spartacus Forlag 2015-2021. Hun har i dag ingen tilknytning til forlaget og har heller ikke hatt noe med denne anmeldelsen å gjøre.