Yogamagi bokomslag Cappelen Damm

Yogamagi er en gjennomført håndbok i yoga som passer både for ringreven og den helt nyutsprungne yogien. Forfatterne vektlegger den mentale siden ved yoga, og lærer deg hvordan den enkelte øvelsen kan styrke psyken.

Håndbok i «organisk» yoga

Vibeke Klemetsen, som noen kanskje også husker som værmelder eller reality-deltager, har slått seg sammen med Yoga-nestor Jannicke Wiel – kvinnen bak Oslo Yogafestival, og de to utfyller hverandre godt. Ved siden av faglige utredninger om hvorfor de ulike posisjonene virker slik de gjør, samt oppskrifter på hvordan du skal gjøre dem, byr de på inspirerende historier om hvordan yogaen har hjulpet dem gjennom tøffe utfordringer. Der Wiel øser av dyptpløyende filosofisk innsikt fra årelang praksis i India, er Klemetsens opplevelser nok mer gjenkjennbare for hverdagsyogien. Ikke minst synes jeg gir boka gir gode svar på noen ting ved yogaen jeg har vært litt usikker på. Hva er det egentlig den kan gi meg som jeg ikke kan finne andre steder? Og hvordan kan den bli en del av livet mitt, uten at det kjennes som enda en ting jeg må få pressa inn i kalenderen?

Boka har allerede fått følge med meg på kontoret og seminarer utenlands, og øvelsene har virket overraskende bra, særlig når prestasjonsangsten har meldt seg. I yogasalen føler jeg meg ofte både klumsete, og jeg har lett for å måle meg opp mot de andre. Å teste ut øvelsene i ro og mak, uten å måtte tenke på hvordan man tar seg ut for de andre i salen, gjør det lettere for meg å se innover.

Det hjelper også at boka oppmuntrer til å utfordre konkurranselysten. De to posisjonerer seg nemlig innenfor det de kaller den organiske yogaen. Det er yoga i tråd med taoismens prinsipper knyttet til yin-energi, som assosieres med kreativitet, ro, felleskap, åpenhet for det uforutsigbare. De står i motsetning til yang-energiens idealer om kontroll og struktur, selvstendighet, hardt arbeid og måloppnåelse – kvaliteter som nok i større grad preger kulturen vår i dag. Her legges vekten på indre transformasjon: Stillingene bærer i seg bilder vi kan hente styrke fra og endre oss i møte med. For eksempel hjelper «Fjellstillingen» når vi trenger å stå støtt i oss selv, og «Båten» når vi bør være tro mot vår indre kjerne. «Krigeren» symboliserer stolthet og god selvfølelse.

Kildelista i håndboka er ikke lang. Men i denne boken synes jeg ikke det er noen mangel. Med unntak av noen korte, men lærerike utlegninger om hvordan nervesystemet vårt påvirkes av yogaøvelsene, deler de to stort sett sine egne opplevelser av økt livskvalitet og mening. Slike erfaringer er det kanskje ikke så relevant å finne naturvitenskapelige forklaringer på. Så til den evidenssøkende leseren vil jeg heller anbefale Wiels Hva er Yoga fra Universitetsforlagets lærebokserie.

Trenger du litt ekstra motivasjon for å få fart på yogapraksisen, tror jeg du vil sette pris på Klemetsen og Wiels Yogamagi. Den gjør det lettere å se øvelsen du gjør her og nå i et større perspektiv, og forankrer den i indre verdier, framfor ytre.

Tittel: Yogamagi. Enkle øvelser mot hverdagsgruff
Forfatter: Jannicke Wiel og Vibeke Klemetsen
Forlag: Cappelen Damm 2023
Antall sider: 232