– Dette er en varslet katastrofe. Vi er lei av fagre ord fra skiftende regjeringer, sier landsleder i organisasjonen Mental Helse, Ole-Marius Minde Johnsen. Foto: Emilie Gjengedal-Vatnøy / Mental Helse

Selvmord økt med over 11%: -Jeg er forbanna

I 2023 begikk 693 mennesker selvmord.

Det er 70 flere menneskeliv enn i 2022 og betyr en økning på over 11 prosent.

Bare i 1988 ble det registrert et høyere antall selvmord. Tallene kommer fra FHI.

– Jeg blir både forbanna og fortvila. Nå er det på tide å våkne, vi trenger at regjeringen tar dette alvorlig. Dette har skjedd på deres vakt, sier landsleder i Mental Helse, Ole-Marius Minde Johnsen i en pressemelding.

– Dette er helt vanvittige tall og betyr bare at vi ikke gjør nok, og vi gjør sannsynligvis ikke riktige ting for å forebygge selvmord.

Fagfolk peker blant annet på de vanskelige økonomiske tidene vi er i.

–  Vi vet at det er en klar sammenheng mellom betalingsvansker og redusert livskvalitet, psykiske helseplager, særlig depresjon, og også selvmord. Dette er kunnskap man burde benyttet aktivt i det forebyggende arbeidet, har helsepsykolog Arne Holte uttalt tidligere i år.

– I Norge har vi en forebyggingsplan mot selvmord bestående av 61 tiltak. Ingen av dem nevner fattigdom, betalingsvansker eller gjeld, sier psykologen.

Grafen viser antall døde i selvmord årsaken i perioden 1953- 2023. Tendensen er klart stigende. I forrige periode med like høye tall var vi også i en økonomisk nedgangsperiode.
Ill.: FHI

Motta nyhetsbrevet vårt!

Få nyheter og godt lesestoff fra
Mentalt Perspektiv rett i innboksen.