Ny rapport om tvungent psykisk helsevern: – Utvalget støtter det Mental Helse har sagt i mange år, at vi må satse mer på forebygging. I stedet for å forebygge og bygge opp tjenester som ivaretar folk så venter vi til at folk blir så syke at de dømmes til tvungen psykiatrisk behandling, sier Ole-Marius Minde Johnsen, landsleder for Mental Helse. Foto: Emilie Gjengedal-Vatnøy

– Psykiske helseutfordringer er ikke et rettsproblem

– Forebygging er den beste intervensjonen mot voldshandlinger, sa psykiater Randi Rosenquist da hun overleverte Straffereaksjonsutvalgets rapport tidligere i dag.

Utvalget har vurdert dagens forvaringsordning i norske fengsler, og undersøkt hvordan mennesker med alvorlige psykiske lidelser blir ivaretatt under varetekt, straff og etter at straffen er gjennomført og de skal ut i samfunnet igjen.

– Mental Helse er imot todeling av psykisk helsevern hvor vi har et helseforløp og et rettspsykiatrisk løp. Det fører til mer utenforskap. Vi trenger et rausere og mer tolerant samfunn, sier landsleder for Mental Helse Ole-Marius Minde Johnsen i en kommentar til rapporten.

– Det er ikke tvang eller dom som gir et godt samfunnsvern, men forebygging og god helsehjelp når folk først ønsker og trenger det, sier Johnsen.

– Utvalget støtter det Mental Helse har sagt i mange år, at vi må satse mer på forebygging, i alle sektorer. Forebygging handler om å skape trygge og stimulerende oppvekstsvilkår, fremme livskvalitet og trivsel, styrke sosiale nettverk og fellesskap, og redusere risikofaktorer som kan føre til psykiske helseutfordringer og straffbare handlinger, sier Minde Johnsen.

– Gode helsetjenester kan bidra til å redusere risiko. Antall særreaksjonsdømte i dag går rett opp. Hva kan vi gjøre for å stanse det? Det må være å gi bedre behandling før vedkommende begår en alvorlig voldshandling, sier Rosenquist.

– En gruppe som sjelden blir hørt

Mental Helse er bekymret over at brukererfaring ikke er ivaretatt i dette utvalget.

– Selv om vi er enige i mange av situasjonsbeskrivelsene og utfordringene, så mener vi fremdeles at manglende involvering av brukererfaring i utvalgets arbeid ikke gir rapporten den nødvendige tyngden. Igjen, vi må huske at dette er en gruppe som sjelden blir hørt – uten dem det gjelder, får vi ikke hele bildet, slår landsleder Johnsen fast.

Utvalget ikke enige

Samtidig går det fram av rapporten at det har vært stor uenighet blant ekspertene som deltok i utvalget, deriblant Randi Rosenquist.

Et flertall i utvalget mener at anbefalingene og vurderingene er delvis mangelfullt utredet og diskutert:

«Grunnleggende dilemmaer har ikke fått tilstrekkelig oppmerksomhet og sentrale sider ved mandatet har ikke blitt tilstrekkelig behandlet. Det gjelder særlig avveiningen mellom den enkeltes frihet og statens plikt til å beskytte innbyggerne.»

De mener også at utredningen av forvaring er mangelfull.

De samme utvalgsmedlemmene fremhever samtidig at utredningen fremmer gode synspunkter og anbefalinger som de støtter, som f.eks. forslag om ansvarsstrukturer, ressurser og institusjonell kapasitet og tiltak for helsehjelp og omsorg.


Nyheter og lesestoff fra MentaltPerspektiv.no rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrevet her: