En bunke almanakker for 2025
Almanakkforlagene har slått seg sammen med snartenkte influensere og skapt kalenderbøker som i tillegg til vanlige dags-, ukes- og månedsoversikter inneholder stadig mer intrikate systemer for å optimalisere produktiviteten og gjennomføringsevnen din. Foto: Egmont («Ditt år») og Almanakkforlaget. Montasje av Mentalt Perspektiv

Selvhjelpskalender: «Alt som er galt med sosiale medier, bare i bokform»

Prikkete punktplanleggingssider, prioriteringsskjemaer og «habit tracking» er bare noen av de lure knepene du kan ty til for å få pressa mest mulig ut av hver eneste time i 2025 – enten det er mental styrke, livsstil, personlig økonomi, bakekompetanse eller generell innstilling til livet som bør oppgraderes.

Almanakkforlagene har slått seg sammen med snartenkte influensere og skapt kalenderbøker som i tillegg til vanlige dags-, ukes- og månedsoversikter inneholder stadig mer intrikate systemer for å optimalisere produktiviteten og gjennomføringsevnen din.

Men er det egentlig en god idé å overgi livet sitt til selvhjelpskalenderen?

Vi kontrer kalenderbøkenes enkle oppskrifter med en like enkel vurderingsform, og triller terninger.   


Rikke Gudim: Fullt fokus 2025

Foto: Almanakkforlaget

Det er mental styrketrener Rikke Gudim som står bak kalenderen Fullt fokus. Den gis ut for tredje år på rad, og i høst har den mentale styrketreneren også rukket å publisere en ekstra studieårkalender. Så hva hjelper en mental styrketrener deg med, lurer du kanskje? Jo, det kan Gudim fortelle deg: Målet er at du skal «bygge selvtillit og mestring på vei til ditt drømmemål» og få «verktøy for økt produktivitet og indre motivasjon».

I tillegg til vanlige kalendersider finner du månedlige selvevalueringsskjemaer, som skal sørge for maksprofitt når det kommer til ditt prosjekt perfekt. Hver måned får du også en liten pep-talk, for eksempel med råd om å «ta kontroll over din indre dialog», for «du blir det du velger å tenke» og uthevet: «Det er du som sitter med kontrollen».

Joda, Gudims kalenderbok kan sikkert hjelpe deg å strukturere hverdagen bedre, og den funker nok utmerket om ønsket ditt er å ta kontroll og rette «fullt fokus» mot prestasjon og måloppnåelse. Men er det nå så sikkert at det er mer effektivitet som er løsningen på tidsklemma så mange av oss befinner oss i?

Et annet tips fra coachen er å legge vekk smarttelefonen. Helt enig! Men noe av det som gjør at smartelefonene våre stresser oss så fælt, er jo at de hele tiden minner oss på hvor effektive og produktive vi burde være. For meg kjennes skrittellere, helseapper og påtrengende livsråd på Instagram – om alt fra morgenrutiner til positiv tenkning – som stadige påminnelser om alle områdene hvor jeg kommer til kort. Derfor synes jeg det er er ganske naivt av Gudim å anbefale digital detox når de mentale styrketreningstipsene hun tilbyr egentlig bare er analoge varianter av appene, ja, alt som er galt med smarttelefonen.

For skal du først bruke penger (og treverk) på en kalenderbok, så må det jo være for å slippe unna alle de stressfremkallende aspektene ved smarttelefonen, ikke skaffe deg enda en duppeditt som til en hver tid overvåker og evaluerer innsatsen din.

Pluss: Smakfullt design.

Minus: Bidrar til produktivitets- og effektivitetsjag, og for å attpåtil selge det inn som mental helse-hjelp.

Terning som viser tallet 2

Susanne Sommerseth: Livsstilskalender 2025

Almanakk for 2025
Foto: Almanakkforlaget

Som i fjor byr sykepleier og personlig trener Susanne Sommeseths på sin knallrosa Livsstilskalender. I tillegg til kalendersider har Sommerseth lagt inn ukentlige, månedlige og årlige evalueringsskjemaer som skal hjelpe deg å få orden på trening og kosthold. Skjemaene fyller du med refleksjoner over hva du gjorde bra og hva du kunne gjort annerledes, slik at du kan lære både av suksesser og feiltrinn. Du skal sette opp mål for hver periode, og derfor får du også opplæring i hvordan gode målsetninger formuleres. De skal nemlig være SMARTe, dvs: Spesifikke, Målbare, «Attainable» (oppnåelige), Relevante og Tidfestede. Og på pedagogisk vis oppmuntres du også til å formulere «dine egne beste livsstilstips».

Sommerseth er også forfatter av boken Slik former du kroppen (Cappelen Damm, 2018), og her innrømmer hun at det nok kan være litt tabubelagt å si høyt at man trener med det mål for øye å endre kroppsfasong. Men det bør være greit, mener PT’en, «for om du har det bra når du trener for å forme kroppen, så er det positivt for det psykiske helsen din».

Vel… Sliter du med den psykiske helsa, vil jeg påstå at det sannsynligvis finnes mer dyptgripende veier til endring enn å kose seg med forventningen om å få beundre den spretne rumpa si speilet i treningsstudioet om noen måneder. Dessuten tror jeg forsøkene våre på å kontrollere kroppen og helsa er uttrykk for en dypereliggende angst for – og benektelse av – alle de tingene i livet som vi faktisk ikke er i stand til å gjøre noe med.

For ligger ikke pulsklokkenes, treningsoppleggene, diettene, søvnkursenes – og livsstilskalendernes – appell i at de distraherer oss fra sannheter vi absolutt ikke ønsker å ta inn? Det er rett og slett så uutholdelig å forholde seg til den tilfeldige fordelingen av privilegier her i verden, sånn som som gode gener og trygg sosio-økonomisk situasjon, at vi heller velger å late som om det er mulig å kontrollere det ukontrollerbare i livet. Ja, til og med hvor lenge vi ved hjelp av en sunn livsstil holder oss i live.

Pluss: Sprek farge.

Minus: Bidrar til usunt kontrollbehov over kropp- og helse – når vi heller burde lære oss å forholde oss realistisk til livets urettferdighet og vår egen dødelighet.

Terning som viser tallet 2

Frida Leonore Næss: Ditt år. 12 måneder – 12 temaer: En utfyllingsbok for å finne kraften i deg selv

Frida L Næss almanakk for 2025
Foto: Elinne Victoria Persson / Egmont People

Tik-toker Frida Leonore Næss er årets nykommer blant kalenderskaperne. Boka ble sluppet i september, og ser ut til å ha solgt godt allerede. Kanskje ikke så rart, når den reiselystne 19-åringen har over 62 K følgere på Instagram.

Næss har skrevet små tekster til hvert tema, hvor hun sprer om seg med råd basert på hennes egne erfaringer, som ser ut til å begrense seg til reiser, og særlig et langt opphold i USA. Leseren får blant annet oppskriften influenserens «optimale morgenrutine», treningsdagbok, skjemaer for takknemlighetslister og manifestering, og en hel haug med skemaer for loggføring, som søvnlogg, tidslogg og skrittlogg.

Strengt tatt er det vel egentlig snakk om en tematisk strukturert dagbok som strekker seg over et år, heller enn en kalenderbok. Men i bunn og grunn selger hun samme produkt som Sommerseth og Gudim – et sted der du kan måle og evaluere din egen selvoptimalisering.

Flere faktorer gjør likevel Næss’ variant til den desidert verste av alle kalenderbøkene.

For det første gjelder selvforbedringen hele tolv ulike livsområder: trening, kosthold, reise og kultur, fremtidsplaner, drømmer og manifestering, personlig vekst og læring, takknemlighet og postiv tenkning, økonomi, tidsstyring og organisering, søvn, relasjoner, grensesetting og selvpleie og dateing (date deg selv). For det andre når den trolig et langt yngre publikum, og – med tanke på forfatterens store følgerskare i sosiale medier – sannsynligvis ganske mange av dem.

Til forskjell fra Gudim og Sommerseth har ikke denne kalenderforfatteren noen fagkompetanse utover å være spesielt kul og pen. I tillegg til at boka oppmuntrer til å kaste bort tid på meningsløs selvoptimalisering, gir den dermed inntrykk av at dem som følger den priviligerte influenserens oppskrift kan bli like vellykka som henne på en-to-tre. Den slags bygger opp under de unges tendenser til å måle sin egen verdi ut i fra plassering i et hierarkisk system, hvor selvoptimaliseringsarbeidet for å klatre i det gjennomsyrer stadig flere områder av livene deres.

Pluss: for…. ingenting?

Minus: for å være alt som er galt med sosiale medier, bare i bokform.

Terning som viser tallet 1

Lise Vermelid: Pengesnakk. Planlegger 2025

Almanakk om penger
Foto: Almanakkforlaget

For femte år på rad gir økonomipodcaster og -influenser Lise Vermelid ut den populære almanakken sin med sparetema. «Med Pengesnakk planlegger får du muligheten til å organisere og få full kontroll over hverdagen, samtidig som du får tips og ideer til en bedre økonomi», lover Almanakkforlaget, og ved siden av kalendersidene tilbyr Vermelid hjelp til middagsplanlegging, målsetting og selvevaluering, pluss en hel haug med nyttige sparetips, faktisk ett for hver eneste uke.

Hver måned er det satt av plass til å sette opp budsjett. Helt til slutt i boka finner du også illustrasjoner av ballonger, en glasskrukke og et hus som man fargelegge for å registrere den økonomiske framgangen og å se den tydelig for seg.

Verktøyene du får i Pengesnakk-kalenderen ligner altså dem du får i de andre selvhjelpskalendere. Men til forskjell fra mål om livsstilsendringer og sterkere mental helse for den enkelte, så er jo lavere forbruk en målsetning vi kan gå ut ifra at også gagner resten av kloden, ikke bare den enkelte selvforbedreren.

Dessuten, jo mer vi snakker høyt om økonomisk bevissthet og sparetiltak, jo bedre er det for folk som skammer seg over å ha dårlig råd. Jeg må for eksempel innrømme at jeg synes det er litt pinlig å bli avslørt i såkalt «re-gifting». Derfor blir jeg takknemlig for Vermelids spareråd om å gi julegaver man ikke trenger videre.

Men…

Hva om Vermelid også hadde lagt inn noen tips til hvordan man også kan få pressa noe fagforeningsarbeid mellom all planleggingen, organiseringen og budsjetteringen? spør jeg meg selv. Eller hvilket politisk parti det lønner deg å stemme på om man tjener veldig, veldig dårlig?

For så stor oppmerksomhet rettet mot sparing kan også bidra til at vi glemmer at fattigdom og forbrukskultur er samfunnsproblemer som bør løses ved å endre den økonomiske politikken – ikke ved at hver og en av oss blir flinkere til å budsjettere og planlegge. Den er jo i grunnen ganske urettferdig, tanken om at økonomiske problemer løser seg bare den enkelte lærer seg å leve nøysomt.

Pluss for å være den eneste kalenderen med et budskap som kommer kloden til gode.

Minus for å vektlegge innsats og forbedring på det individuelle planet, og sånn sett bidra til forestillingen om at økonomi er et privat anliggende.

Terning som viser tallet 3

Mina Jacobsen: Planlegg 2025

Foto: Mina Jacobsen / minjacobsen.no

22-åringen Mina Jacobsen er youtuber og influenser, og særlig kjent for å promotere såkalt «bullet journaling» som hobby. Heller ikke i år svikter hun fansen, og årets utgave av den populære almanakken kommer i en dus rosa pastell.

En «bujo» er en notatbok hvor man selv produserer planleggings- og organiseringssystemet. Navnet viser både til prikkene i notatboken man bruker – som gjør det enklere å tegne inn skjemaer, symboler og annet innhold – og til kulepunktslistene som er sentrale for planleggingsteknikken. I Jacobsens variant har hun hjulpet deg i gang og blant annet tegnet inn kalendersider og sider for minner.

Først tenker jeg at Jacobsens bok er ganske uskyldig – i hvert fall sammenlignet med Næss’ oppskrift på hierarkiklatring. Her er det heldigvis heller ingen livsråd eller fokusområder som «drømmer og manifestering», «personlig vekst og læring» eller takknemlighet og postiv tenkning».

Men kanskje er boka litt vel uskyldig? Designet er nemlig også innmari søtt, og på omslaget bærer Jacobsen til og med på en liten hundevalp. Når det kombineres med en naiv strek på illustrasjonene, begynner jeg etterhvert til å lure på om boka retter seg mot barn. Jeg gjør et ekstra googlesøk på Jacobsen, og det dukker blant annet opp en Youtube-video hvor hun viser hvordan hun lager slim. Også på istagramkontoen hennes, ser estetikken ut til å rette seg mot småjenter – i hvert fall folk som tiltrekkes av rosa ballonger, hundevalper og bursdagsfeiringer med prinsessekroner.

Det er ikke særlig heldig. For også i denne boka er finner jeg habittrackingssystemer – hvor du blant annet kan overvåke humøret ditt. Og er det ikke i det hele tatt noe veldig virkelighetsfjernt med denne bujo-aktiviteten, som minner om såkalt scrapbooking, hvor man enten planlegger og visualiserer framtida, eller limer inn allskens av bilder og fysiske minner for å bevare minneverdige hendelser? Hva med forsøke å leve litt mer i øyeblikket i stedet?

Pluss for å la være å rådgi oss om noe særlig mer enn bujo-teknikken.

Minus for potensielt å introdusere barn for såkalt habittracking.

Terning som viser tallet 2

Bjørg Thorhallsdottir: Min tid 2025

Ifølge Bjørg Thorhallsdottir hjelper den fargerikt illustrerte kalenderen hennes deg med «å finne ro i hverdagen, planlegge for fremtiden og sette pris på nåtiden». Sammenlignet med mange av de andre kalenderne, synes jeg målsetningene lyder ganske nedpå. Og kjendisens variant er faktisk en vanlig alamanakk helt uten fiksfakserier. Her får du enkelt og greit kalendersider der du kan føre inn kommende hendelser og ting som må huskes, ispedd oppmuntrende slagord og hyggelige illustrasjoner. Av kalenderne jeg har sett på til nå er dette den første som verken tilbyr verktøy for måling eller overvåking av egne prestasjoner.

Derfor tror jeg på at Thorhallsdottir mener det når hun i de mange oppmuntringene hevder at jeg er god nok som jeg er, og at kalenderen til forskjell fra de andre ikke er laget for å oppgradere meg. «Du er ikke perfekt, men du er fantastisk», leser jeg i dekorativ løkkeskrift. Joda, det kan jeg godt være med på – i hvert fall i blant. Men kan det likevel bli litt mye av det gode?

Kunstneren og coachen er kjent for mange av oss gjennom reality-serier som Farmen – hvor hun skiller seg ut ved sitt positive og støttende nærvær, men på kjendisens egen Instagramprofil finner jeg kommentarer som kan tyde på at enkelte av følgerne hennes synes positiviteten blir litt i overkant. «Her har det regnet i 12 år» lyder en kommentar til et klipp der Thorhallsdottir står plassert under en regnbue og lover at solen snart vil dukke opp. 

For det første kan et overdrevent positivt budskap gi inntrykk av at det ikke er velkomment å uttrykke negative følelser. For det andre bidrar det til å legge ansvaret for situasjonen på den enkelte – som da dronning Sonja sa i talen til barnebarnets 18-årsdag at det ikke er hvordan man har det, men hvordan man tar det som teller. En sånn beskjed kan være skikkelig kjip å få for folk som av ulike grunner er vanskeligere stilt enn majoriteten. Og for det tredje er det jo sjelden at overdrevent positive utsagn er sanne – for de fleste av oss er det nok klokere å lære oss å tåle virkeligheten som den er. Sånn stiller vi bedre rusta til å takle nedturene vi alle på et tidspunkt kommer ut for.

Pluss for fravær av produktivitetssystemer og forbedringsteknologi.

Minus for positivitet som grenser til den giftige sorten.

Terning som viser tallet 3

Liv Kristine Ilstad: Det søte liv 2025

Hvem er det som ønsker seg en bakekalenderbok? Det har jeg vanskelig for å se for meg, så denne kalenderbokvarianten fra Kristine Ilstad må være for de spesielt interesserte, tenker jeg først. Men så ser jeg på hjemmesiden hennes at hun har 315.000 bakeglade følgere på Facebook, i tillegg til sine 72K på Instagram, og forstår raskt nok finnes et marked også fro denne kalenderen. Ilstad er nemlig kvinnen bak Norges største kakeblogg, Det søte liv, og har gitt ut en hel rekke kokebøker.

Som hos Thorhallsdottir, er budskapet av den livsnyterske typen, og Ilstad krever verken av deg at du skal habittracke eller sette deg SMARTe målsetninger. Her får du ganske enkelt noen bakeoppskrifter mellom kalendersider, verken mer eller mindre. Riktignok ispedd et fiffig sitat her og der, som «Livet er deilig, bare man er karaktersvak nok til å nyte det» signert Sokrates, eller dette trolig egenproduserte med noe mindre svung: «Do more of what makes you happy!». Men stort sett holder Ilstad seg unna rådgiving på andre områder enn bakingen.

Når jeg blar jeg meg fram til det som er en månedlig oversikt over såkalte gode bakeanledninger, blir jeg likevel litt mistenksom. Jeg kommer på at det er mange som synes at kjøpekake til 17.mai og bursdagsfeiringer ikke er bra nok, og plutselig får bakeboka en noe mindre livsnytersk valør. Selvsagt kan også baking bli en arena for prestasjon og mulighet til å framstå vellykka. Likevel, en kalender som hjelper deg å få pressa inn søtsaker i livet er vel – uavhenging av hva Sokrates måtte mene om saken – en fin motvekt til trenings- og kostholdsplanleggerne, konkluderer jeg. Og anledningene hun nevner er ikke bare av typen der du kan vise deg fram som god husmor eller -far, men også mer innadvendte som sjokoladebollens, kardemommebollen og muffinsens dag.

Pluss for livsnyterbudskap og fravær av trackingssystemer og selvevalueringsskjemaer.

Minus for enkelte intetsigende slagord.

Terning som viser tallet 4.