Klager på tvangsmedisinering har blitt liggende ubehandlet
– En gedigen systemsvikt.
Dersom du opplever å ha blitt feilaktig tvangsmedisinert, kan du eller pårørende klage til sykehuset. Dersom de ikke gir klagen medhold, er det Statsforvalteren du kan klage til.
Nå viser det seg at 123 klagesaker fra tilsammen 114 pasienter ikke har blitt behandlet av Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, men bare lagt til side.
-Jeg er usikker på hvilken helsehjelp disse 114 pasientene har fått, og det er en ekstremt kritikkverdig situasjon. Det er veldig viktig å finne ut hvordan dette kunne skje, for det må aldri skje igjen, sier Jannicke Bruvik i Pasient- og brukerombudet til VG.
Klagesakene som ikke har blitt behandlet strekker seg tilbake til 2019.
– Vår gjennomgang viser at 123 saker som omhandler 114 pasienter ikke har blitt behandlet, men lagt til side. Dette er i strid med våre rutiner for saksbehandling. Dette rydder vi nå opp i ved å kontakte personene det gjelder, sier Statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Svarstad Haugland.
– Det er jo kjempealvorlig. Omfanget er enormt og angår 114 personer som ikke har fått behandlet klagen sin. Det er ingen tvil om at vi står overfor en gedigen systemsvikt, sier professor i statsvitenskap Kjell Arne Røvik til Aftenposten.
Pasienter på tvangsmedisinering: – Rettsløse
Lite rettssikkerhet for pasienter på tvangsmedisinering
– Dette er en svært alvorlig sak som rammer mennesker i en sårbar situasjon som er underlagt et svært inngripende tiltak. Dette har gått ut over rettsikkerheten til mennesker og pasienter med alvorlige psykiske lidelser. Dette skal ikke skje, og når det har skjedd, er det helt avgjørende at det ryddes opp. Innbyggerne skal kunne ha tillit til og være trygge på at statsforvalterne håndterer sakene sine i tråd med lover og regler, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
– Avviket skjedde fordi rutinene ikke har blitt fulgt, og vi har nå lagt om vår praksis for å sikre at ikke noe lignende skal kunne skje igjen, skriver Statsforvalteren i en pressemelding
– Utrolig inngripende behandling
– Dette er en svært alvorlig sak. At det er 123 saker som omfatter 114 pasienter betyr at det er minst en pasient som har flere klager som ikke er behandlet. Tvangsmedisinering er en utrolig inngripende behandling, og når man står i en slik situasjon er det viktig at klagene blir behandlet raskt, sier Jannicke Bruvik i Pasient- og brukerombudet til VG.
Statsforvalteren forteller på pressekonferansen at hun har meldt fra til Regjeringen ved flere anledninger om at institusjonen ikke har nok ressurser til å behandle alle klagene.
– Dette er en meldt katastrofe. Håper at min etterfølger får bedre økonomiske rammer for å kunne ta jobben på alvor, sier Statsforvalter Svarstad Haugland til Aftenposten.
Slik kan du klage på tvangsbehandling:
For at pasienter som er i tvungent psykisk helsevern skal kunne gis behandling, må ansvarlig psykiater i sykehuset fatte et vedtak med hjemmel i psykisk helsevernloven. Dette kalles et tvangsbehandlingsvedtak og dreier seg i all hovedsak om behandling med legemidler.
Pasient eller pårørende kan klage på vedtaket om tvungen behandling til sykehuset.
Dersom sykehuset ikke gir medhold i klagen, er Statsforvalteren klageinstans.
Ifølge Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus selv har de fra 2019 og frem til i dag behandlet rundt 4500 klagesaker på psykisk helsevern.
123 klager fra 114 pasienter er blitt liggende ubehandlet i det samme tidsrommet.
Hvis du klager innen 48 timer etter at du ble kjent med vedtaket, skal som hovedregel ikke tvangsbehandlingen startes før klagen er avgjort. Dette gjelder ikke i tilfeller der gjennomføring er nødvendig for å unngå at du får alvorlig helseskade (kilde: Helsenorge).
Les mer om klagemuligheter i psykisk helsevern her.
Nyheter og lesestoff fra MentaltPerspektiv.no rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrevet her: