Kan breddeidretten redde guttene?
Gutter søker breddeidretten og e-sport-arenaen. Der finner de mening, de er sosiale, trives og de holder kroppen i form. Dersom det hadde vært en satsing på mental helse i breddeidretten kunne det kanskje vært en døråpner for en stor gruppe som ikke er så flink å sette ord på vansker. På den måten kan de holde psyken i form også, og redusere frafall og psykisk uhelse.
Gutter taper terreng
I følge Norges Idrettsforbund var 473 186 barn mellom 6 og 12 år aktive medlemmer i norsk idrett ved utgangen av 2021. Dette er en nedgang på 3005 fra 2020. De siste 6 årene er nedgangen på godt over 20 000, og størst nedgang ser vi blant guttene.
Gutter faller bakpå i de fleste arenaer; skole, arbeid, rusomsorg, og også i økende grad fra idretten. Menn topper selvmordsstatistikken og søker ikke hjelp i ordinære helsetjenester. Guttene har ikke de samme sosiale og emosjonelle ferdighetene eller treningen som jentene har. Det kan virke som at guttene ikke har tilgang til det samme vokabularet som kan hjelpe dem å uttrykke seg og sette ord på det som er vanskelig. «De snakker ikke det samme språket».
I dag har vi en presset psykisk helsetjeneste. Spesialisthelsetjenesten klarer ikke ta unna alle sakene, kommunene har begrenset kapasitet, det er lange ventelister og det er dyrt å søke hjelp privat. Endatil tilbyr de fleste tjenester mye av den samme tilnærmingen; samtaleterapi.
Idretten og e-sport kan nå inn til guttene
Det er mye som tyder at gutter og menn trenger en annen tilnærming for å komme i kontakt med det som er vanskelig. Forskning viser at det flere kjente hinder for hjelpesøking er blant annet identifisering med maskuline normer, frykt for stigma, tilgjengelig informasjon og «mannvennlige» kampanjer som oppfordrer menn til å søke hjelp, formalia rundt søkeprosessen, og om hjelpen tilbys online eller fysisk. Kjønnsstereotypier bidrar sterkt til å holde igjen og skape forventninger til hvordan gutter skal håndtere utfordringer som er emosjonelt- og relasjonelt belastende. Kulturen vår, film- og serieskapere er med å opprettholde ideen om den stoiske mannen som skal håndtere ting selv.
Det er en etablert sannhet at fysisk aktivitet fremmer mental helse, og på mange måter er idretten og e-sport-arenaen allerede etablerte arenaer som fanger mange av dem som ikke passer inn andre steder; som trenger å utfolde seg fysisk og sosialt i et ellers teoretisk og innrammende samfunn. I stedet for å finne opp hjulet på nytt for hvordan vi kan nå ut til guttene kan vi videreutvikle de arenaene vi allerede har. Ved å satse på formell opplæring rundt mental helse inn i breddeidretten; gi en grunnleggende kompetanse til trenere og lagledere og lære dem til å identifisere, tematisere og håndtere vanskelige ting på idrettsarenaen, jobbe med åpenhet og redusere skam; kan det bli en døråpner for mange unge gutter som ellers ikke har så mye trening i å snakke om ting. Ved å styrke grasrota vil vi få sterkere og sunnere barn og voksne.
Mental trening til alle
En nytekning og mobilisering av krefter kan hjelpe langt på vei for å nå flere. I toppidretten er det tilgang til mentale trenere, helseprofesjoner av alle slag, som hjelper eliteutøverne i idretten, de som er på topp og skal prestere enda bedre. Dersom vi øker satsing på mental helse alt fra utøverne våre er barn og unge vil vi potensielt både styrke deres evne til å håndtere og regulere utfordringer der og da, men også forebygge og hindre skjevutvikling. Det ville være en bedre folkehelse-investering å omdisponere ressursene på den måten, fordi da ville vi også styrket alle idrettsutøvere, ikke bare de beste. Videre kunne breddeidretten, i samarbeid med interesseorganisasjoner og fagpersoner, tilbudt lavterskel veiledning på gruppenivå, temakvelder og drevet formidlingsarbeid rundt hva som gir god mental helse; for å bygge opp et sterkere stillas rundt barna.
Breddeidretten og e-sport er viktige arenaer for gutter, men kan bli enda viktigere. Det er potensiale til å nå ut til langt flere enn det vi gjør i dag, og det har potensiale til å øke trivsel og redusere frafall. Men alle må bidra. Det er et samfunnsansvar å ruste våre barn og redde guttene våre.