Mange pasienter må følges til DPS og til sykehus. Den jobben faller gjerne på de pårørende, som ofte må bruke egne sykedager for å hjelpe. Det gjør at sykefraværsstatistikken blir misvisende. Foto: Shutterstock

Pårørende: Sykefraværet kan skjule andre, viktige årsaker til at folk er borte fra jobben


En ny studie fra OsloMet viser at over en tredjedel av sykefraværet for dem som er pårørende til gamle foreldre ikke skyldtes egen sykdom. De brukte egne sykedager for å kunne ta vare på foreldrene.

Det betyr at det høye sykefraværet i Norge ikke nødvendigvis betyr at vi er mye sykere enn andre, men at det ikke finnes andre former for omsorgspermisjoner som passer bedre. Vi tar ut egne sykedager når vi er pårørende. Når vi vet at det finnes 1,5 millioner pårørende i Norge, vil dette gi tydelige utslag på sykefraværsstatistikken.

Pårørende som sykmeldingsgrunn

– Tiden er overmoden for å lage bedre løsninger for pårørende. Samfunnet ber om at pårørende stiller opp i økende grad for å bistå i utfordringene vi har som følge av den demografiske endringen vi har foran oss. Da må de også få noen tiltak så de ikke må ta regningen for dette selv, sier daglig leder i Pårørendealliansen, Anita Vatland.

Hun er ikke overrasket over forskernes funn.

– Nå har vi forskning som dokumenterer at hva vi har påpekt stemmer. Pårørende benytter sykemelding i mangel av betalte ordninger. Det er forståelig, men beklagelig. De fleste av oss lever av lønn og har ikke råd til ubetalte permisjoner.

Foreslår «pårørendedager»

Forskerne mener det haster med å tilpasse velferdsordningene bedre.

– Vi foreslår at det blir etablert en betalt korttidspermisjonsordning liknende den som finnes for foreldre med barn under 12 år, som kan brukes for å yte omsorg til gamle foreldre. En slik løsning kan bidra til å forebygge uautorisert bruk av sykelønnsordningen og støtte en mer børekraftig arbeids- og omsorgsbalanse, sier Heidi Gautun.

Forskerne har undersøkt pårørende for gamle foreldre. Antakeligvis ville de fått liknende funn i en undersøkelse om påørørende til mennesker med en psykisk lidelse.

– Jeg mener at å være pårørende burde vært en sykemeldingsgrunn, sier Anna Cecilie Jentoft, leder for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) til MentaltPerspektiv.

Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse jobber for at de pårørendes innsats skal gi til pleiepenger, sykepenger og pensjonspoeng og avlastning.

– Av og til er det tøffe tak, og da bør man kunne sykemeldes for å hente seg inn igjen. Noen klarer ikke å stå i full jobb ved siden av krevende oppgaver som pårørende. De blir gjerne minstepensjonister eller går ut av arbeidslivet, sier Jentoft.