Avviser psykvasking
Hvorfor er så mange store selskaper blitt så opptatt av din og min psykiske helse? Er det noen grunn til å tro på det de sier? Bidrar kampanjene til å løse problemene de tar opp? Eller er det mest PR? Vi har spurt noen av selskapene.
Er psykvasking den nye grønnvaskingen?
Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, svarer slik på MentaltPerspektiv.nos spørsmål om selskapets bruk av psykisk helse i reklamer og om det kan sammenliknes med grønnvasking:
«Et av Gjensidiges satsingsområder er personforsikringer. Da er det helt naturlig å jobbe aktivt med ulike tiltak både innen fysisk helse og ikke minst psykisk helse. Vi avviser at dette har noe med grønnvasking å gjøre. Psykisk helse er meget viktig, slik miljø også er. Man kan ikke sette disse to viktige områdene opp imot hverandre. Når det gjelder psykisk helse er dette også et viktig tema internt hos oss. Som ellers i samfunnet er det naturlig nok også flere ansatte som sliter. Så oppsummert er mental helse viktig og riktig for oss å satse på av mange grunner.
Noen flere utdypende kommentarer: Gjensidige er opptatt av å bidra til bedre psykisk helse i samfunnet. Vi har et bredt spekter av tilbud, seminar sammen med DropIn, artikler / nyhetsbrev og tjenester knyttet til våre produkter. Her tilbyr vi blant annet psykologhjelp og digitale selvhjelpskurs.
Vi tilbyr løsninger som legger til rette for, og motiverer til, bedre helse for våre kunder. Vi tilbyr blant annet digitale selvhjelpsprogrammer for psykisk helse, og online psykolog til barn og unge under 16 år og deres pårørende, for råd, veiledning og hjelp.
Gjensidiges sosiale engasjement i Norge må ses i sammenheng med Gjensidigestiftelsen, som er vår største eier. Stiftelsen driver omfattende utdelinger til trygghet og helsefremmende formål. Gjensidigestiftelsen er Norges største finansstiftelse, og har to hovedoppgaver. Den ene er å dele ut støtte til samfunnsnyttige formål, og den andre er å være største eier i Gjensidige Forsikring ASA. Begge formålene handler om å skape gode liv i et trygt samfunn.
I tillegg til å tilby psykologtjenester til våre kunder, støtter vi også organisasjoner som jobber med barn og unge.
At hver tredje person under 30 år sliter med mentale helseutfordringer kan spores tilbake til flere kilder som har undersøkt psykisk helse blant unge. For eksempel viser en norsk studie publisert i 2021 at nesten hver tredje person som deltok, hadde depressive symptomer av en klinisk betydningsfull grad under pandemiens nedstengning: Journalen
Videre rapporterer Folkehelseinstituttet at mellom én av seks og én av fire i befolkningen vil oppfylle kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av et år, med høyere forekomst blant unge voksne: Folkehelseinstituttet
Disse funnene indikerer at omtrent 25–33 % av unge under 30 år opplever psykiske helseutfordringer.»