Hvordan reagere mot manipulerende mennesker
Hodebry er en blogg for erfaringer, debatt og meninger, synsing, dikt og noveller om psykisk helse. Send inn din tekst til hodebry@mentaltperspektiv.no
Mine tips for å beskytte seg mot manipulerende mennesker:
1. Få en viss idé om hva som skjer på innsiden av den personen som er upassende mot deg, sånn at du vet sånn ca. hva du håndterer. Sånn at du ikke blir dratt inn i deres dritt hele tiden.
Når folk reagerer uten kjærlighet, på en krevende eller på en usensitiv måte så kan det være et bevis på deres egen emosjonelle umodenhet eller emosjonelle sår som de har.
For når man handler fra sitt aller beste så vil man handle ut fra kjærlighet og snillhet, og lede veien med det. Men disse andre individene opererer ut fra kritikk, sinne, irritasjon, egen-interesse og det er det som leder veien. Med andre ord så har de ikke funnet ut av livet så bra ennå.
Og når du begynner å se på deres personlige bakgrunn så kan du se at de har fått tittelen av å alltid ha rett, av folk som ikke forventer at de skal ta ansvar eller er til å stole på. Noen ganger så har de blitt kritisert selv og så nå tenker de at det er min tur å bli kritisert.
Noen av disse har også en historie av at de rett og slett ikke har lært det grunnleggende av å ha sunne forhold. Derfor går de inn i voksen livet uten å vite om hva sunne forhold er og ha all informasjonen. Og nå reflekteres det med deg. Men det handler ikke bare om deg. Noe har skjedd i deres bakgrunn, som ikke er helt riktig.
Det er også mange mennesker som bare tar og tar. Og de tenker bare, hva skal du gjøre for meg neste? De føler bare at andre mennesker eksisterer for at livet deres skal gå bra, de har ingen form av «team work».
Det kan også være fornuftig å ha en viss forventning når du er i ulike forhold, at du vil ha en slags godhet som kommer fra andre mot deg også.
2. Hvordan du kan reagere både på utsiden og på innsiden av deg selv til det mennesket som utnytter din gode natur.
Så hva kan du gjøre for å ikke bære på masse nag, sinne og dårlige følelser på innsiden av deg selv mot slike mennesker? Hvordan skal du klare å håndtere slike mennesker på best mulig måte, uten å bli påvirket av det selv og bli dratt inn i deres drama?
Det kan føre til depresjon, en følelse av å gi opp eller føre til angst. Fordi de føler at det de gjør blir aldri bra nok. Du bare gir og gir, men får aldri noe tilbake. Som kan føre til at du også blir helt utslitt. Fordi du tar ikke vare på dine egne behov og følelser. Og du lar disse giftige menneskene gå over grensene dine, og utnytte deg.
Det kan også være at du bygger opp masse bitterhet og nag til denne personen. Som gjør at du nesten eksploderer selv. Så hva kan du gjøre for at slike følelser ikke tar over deg?
La oss gjenkjenne fra din side så kommer ikke alle til å sette pris på hva du har å tilby. Men det betyr ikke at du må være et annet menneske bare fordi de ikke setter pris på hva du har å tilby. Bare fordi de er i et “å ta” modus og de manipulerer andre, betyr ikke at du skal gå vekk fra å være en god og vennlig person. Det er bare at de vil ikke sette pris på deg.
Du må også justere dine forventninger i forhold til denne personen, og til hva som kommer og ikke kommer til å skje i dette forholdet. Ofte så kan du ha høye standarder for deg selv, og du vil også forvente det fra andre. Men greia her er at det må du bare droppe.
Det er ikke feil å ønske det, men hvis andre i sin umodenhet ikke kan eller vil gjøre det. Så vil du sette deg selv opp for enda mer emosjonell sårhet, og bli lei deg over dette. Eller også forvente mer enn det som kommer til å være der.
Det betyr ikke at du bare skal legge deg ned, og at de bare kan tråkke over hele deg som en dørmatte. Det kommer til å bli tider der det ikke bare er ok, men det vil kommer tider der det er nødvendig at du setter dine grenser og hva du er villig til å tolerere. Manipulerende mennesker liker ikke grenser, så mest sannsynlig så vil de jobbe mot disse.
Folk som liker å manipulere andre elsker mennesker uten grenser, for da kan de få det som de vil. Men noen ganger da så må du bare høre deg si at, jeg vet at du vil ha mer fra meg eller at du setter pris på når jeg gjør disse tingene. Men jeg trenger at dette skal være litt mer rettferdig.
Og det du kan du si her er hva du kan gjøre for å hjelpe meg eller hvis du velger å få for langt, og utnytter mine gode natur så blir konsekvensene dette. Og konsekvensene kan være at jeg vet at du alltid vil at jeg skal hjelpe ved å ta vare på dine ansvar, men det er noe jeg skal la deg gjøre selv fra nå av. Jeg kommer ikke konstant til å være så tilgjengelig for deg, at jeg faktisk setter for at du kan være uansvarlig eller lat.
Det vil være veldig bra for deg selv å sette disse grensene og fortelle dine konsekvenser. Men det betyr ikke at når du gjør dette så komme de andre til å si at dette er kjempe bra, og at de syns det nye deg som kommer frem er veldig bra. De vil nok mest sannsynlig ikke like det. Og kanskje også bli sinte og få deg til å føle skyldfølelse for at du setter grenser. For de liker ikke mennesker med grenser. De kan si ting som: Hva er i veien med deg? Eller hvordan kan ikke du være mer samarbeidsvillig?
Når du vet at du virkelig handler fra et sted av godhet og ikke får noe positivt tilbake for det. Så i stedet for å få den andre personen til å se hvorfor de burde gi deg positiv tilbakemeldinger, så ikke overbevis de. Da er det bedre å stå fast og si kanskje vi ikke ser ting øye til øye, men dette er avgjørelsen som jeg har tatt. Også holder du deg til hva du hadde tenkt til å gjøre.
Det sier at vi lever ikke i en perfekt verden. Det betyr ikke at alt med alle er negativt og forferdelig. Men du må vite at det er ikke alle som tar ansvaret og tenke igjen, hvem de kan være og hvordan de kan forbedre seg. Så når du finner folk som ikke er som deg, så må du bare undervise de litt. Og sette grener og si hvilke konsekvenser det vil få. Uansett hvordan de reager da, så må du stå på ditt. Uten å bli dratt inn i deres drama eller at du skal føle skyldfølelse for at du gjør dette. Du gjør dette for at du tar vare på deg selv. Og for at du også fortjener å få, og fortjener å ha folk rundt deg som gir som du gjør.
Så fortsett med å være vennlig mot andre, og ha masse godhet inni deg. De er sunne egenskaper å ha. Og hvis du har en god natur, så vil du ikke la noen andre stjele disse egenskapene fra deg. Ved at du handler som en person som du egentlig ikke er. Så hold fast med hva du vet er klokt og best.
Men samtidig så vil du også kommunisere at du har grenser, og at du ikke kommer til å være noen andre sin dørmatte. En del av godheten som du tar med inn i et forhold, er din egen selvrespekt. Så når du lar andre vite at du respekterer deg selv, like mye som du respekterer andre så vil du også tiltrekke deg andre type mennesker rundt deg.
Fortsett å være snill og god, men jobb med å sette grenser og ha konsekvenser om andre går over dine grenser. Om nødvendig så må du også kutte ut manipulerende og ødeleggende mennesker.
Husk at du er bra nok akkurat som du er!
Lys, glede og kjærlighet til fine, vakre deg.
Gledesklem, Nina.
Vil du skrive for Hodebry?
Send inn til hodebry@mentaltperspektiv.no.
Hodebry er erfaringer og meninger, fag og synsing, dikt, noveller, dagbok, blogginnlegg og sakprosa om psykisk helse. Noen av skribentene her er pasienter, noen har vært pasienter, noen er proffe forfattere og kunstnere, andre sender inn sin aller første tekst, noen er behandlere og terapeuter, andre er pårørende.
Hodebry er en måte å bidra til en åpen debatt og et fritt ordskifte. Det gir færre tabuer og fordommer. Når du som selv har kjent det på kroppen forteller om dine egne erfaringer, kan det kanskje også være veien til bedre psykisk helsevern og forebyggingstilbud for flere i landet vårt, enten du selv er plaget av hodebry eller ønsker å være til hodebry. Uten hodebry kommer vi ikke videre!
Vi honorerer ikke bidrag, men sørger for at dine synspunkter blir en del av den offentlige samtalen om psykisk helse.
Send en arbeidsprøve eller ferdig tekst til hodebry@mentaltperspektiv.no. Vi tar også imot fotografier, tegninger og tegneserier.
Husk at alt du sender inn må være ditt eget arbeid. Si fra hvis det har vært publisert tidligere.
Alle innsendte bidrag blir redaksjonelt vurdert. Ikke alle kommer gjennom nåløyet for publisering, men vi vil gi deg tilbakemelding så fort som mulig og innen 2 uker uansett.
Dersom din tekst blir godkjent, blir den publisert i dette nettmagasinet. Den kan bli delt i sosiale medier og i papirutgaven av Mentalt Perspektiv, som går ut til medlemmene i Mental Helse fire ganger i året.
Vi setter stor pris på at du skriver under eget navn, men du kan også velge å være anonym.
Tekstene i Hodebry-spalten er uttrykk for skribentens egne meninger og erfaringer.